online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Trojka: CIK BiH pao na svim ispitima, sve više se kompromitovao

Stranke okupljene oko Trojke (SDP, NiP i Naša stranka) saopćile su da je Centralna izborna komisija BiH u izbornom periodu praktično pala na svim ispitima, pokazujući da nisu dorasli zadatku uz očitu političku pristrasnost.”Od procesa nadzora izbora, prebrojavanja glasova i kasnijih odluka CIK BiH se sve više kompromitovao. Praktično sve odluke koje su donesene u poslijeizbornom periodu, donesene su na štetu stranaka Trojke, odnosno osam opozicionih stranaka potpisnica Sporazuma o formiranju parlamentarnih većina na svim nivoima u Bosni i Hercegovini”, naveli su.

Kažu da ih je prvo “istinski šokirala odluka kojom je CIK BiH odbio izvršiti ponovno brojanje glasačkih listića u Federaciji Bosne i Hercegovine, unatoč očitim dokazima o malverzacijama i utvrđenim nepravilnostima u praktično svim slučajevima parcijalnog ponovnog prebrojavanja glasova.”


“Zatim, CIK-u BiH nisu bile dovoljne niti stotine hiljada nevažećih listića, čiju analizu, provjeru i brojanje su također odbili izvršiti. Ni utvrđenih 15.000 netačno pripisanih glasova Miloradu Dodiku nije bilo dovoljno da se održe ponovni izbori za predsjednika entiteta RS.

Konačni čin CIK-ovog saučesništva u otimanju na izborima stečene političke podrške opozicionih stranaka desio se pri raspodjeli preostalih mandata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Iako je primjenom Izbornog zakona BiH CIK BiH preostala dva obavezna mandata zastupnicima iz reda srpskog naroda bio obavezan dodijeliti SDP-u BiH, kao dva dodatna mandata, CIK BiH je manipulacijom propisima zadržao SDP BiH, a samim tim i Trojku, na istom broju mandata”, navode iz Trojke.

Smatraju da proizvoljan kriterij za dodjelu preostalih mandata u Domu naroda FBiH, za koji utemeljenja nema ni u Izbornom zakonu BiH ni u principima dodjele mandata po posljednjim odlukama visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, potvrda je CIK-ovog lutanja i samovolje.

“Uz sve navedeno, nejednaka pozicija Doma naroda FBiH u odnosu na Vijeće naroda RS uzrokuje dodatnu nepravdu i umanjuje vrijednost glasova koje dobiju stranke koje imaju većinsku glasačku bazu u entitetu Federacija BiH. Praktično neovisno o broju mandata u Zastupničkom domu Federacije BiH, ukoliko politički subjekti ne osiguraju većinu u barem jednom od klubova naroda u Domu naroda FBiH, njihova mogućnost utjecaja na formiranje većine se znatno umanjuje.

Što se tiče Doma naroda FBiH, umjesto primjene ranijeg kriterija, po kojem su se nepopunjeni mandati dodjeljivali na osnovu izbornog učinka kandidata iz reda određenog naroda ili Ostalih, CIK BiH je izabrao rješenje o popunjavanju Doma naroda FBiH na osnovu najviše procentualne zastupljenosti određenog naroda u pojedinačnim kantonima, što je princip koji nema utemeljenje ni u zakonu, ni u Ustavu, ni u ranijoj praksi CIK-a BiH”, saopćili su.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia