online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Trinaest javnih ustanova kulture u KS od sada će moći raspolagati vlastitim javnim prihodima

Na prijedlog Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo je na posljednjoj sjednici donijela Odluku o davanju saglasnosti na Pravilnik o vrstama i korištenju vlastitih javnih prihoda za 13 javnih ustanova kulture u KS. 

Ova značajna odluka bila je povod sastanka ministra Kenana Magode i premijera Kantona Sarajevo Nihada Uka s direktorima javnih ustanova kulture KS. 

“Na početku svog mandata rekao sam kako ću u domenu resora, a u cilju jačanja javnih ustanova kulture, učiniti sve da njihov rad bude održiv. Zbog toga, donijeli smo ovu historijsku odluku, pa će od početka 2024. godine vlastiti prihodi biti vaši. To podrazumijeva da prihode možete koristiti za ulaganje u infrastukturu, na način kupovine tehničke opreme, instrumenata, gostovanja, te obavljanje ostalih aktivnosti, što će doprinijeti unapređenju kulture u Kantonu Sarajevo”, naglasio je ministar Magoda. 

On se zahvalio svim direktorima što su svoje pravilnike uskladili sa zakonom i svim mogućim procesima koje treba imati svaka javna ustanova kulture u Kantonu Sarajevo. 

Premijer Uk je kazao kako su javne ustanove kulture učinile značajan napredak u posljednjem periodu, te naglasio čvrstu opredijeljenost Vlade KS za razvoj kulture i u budućnosti. 

“Ja ovo vidim kao dvostranu dobrobit. S jedne strane, ovo je motiv da se kreira veći broj sadržaja, čime će doći do povećanja prihoda javnih ustanova kulture, a što će dovesti do poboljšanja kvaliteta kulture u Kantonu Sarajevo”, rekao je premijer Uk, dodavši kako građani Kantona već osjete pozitivne promjene, koje su rezultat predanog rada ministra Magode i ministarstva na čijem je čelu. 

Na sastanku se govorilo i o izradi budžeta javnih ustanova kulture u Kantonu Sarajevo za 2024. godine. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia