online slots game malaysia
Vijesti

Transparency International BiH traži povlačenje kriminalizacije klevete iz procedure

Transparency International BiH danas je pozvao predlagače da povuku predloženi Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS, te napominju da javna rasprava može biti iskorištena samo za povlačenje spornih odredbi jer svaka kriminalizacija klevete predstavlja veliki korak nazad u zaštiti slobode izražavanja.

Ističu da su suštinski predviđene izmjene višestruko sporne i opasne, a osim što su neusaglašene sa postojećim zakonskim okvirom, drakonskim kaznama dodatno će se stvoriti atmosfera straha od iznošenja kritike na rad vlasti.

Iz TI BiH navode da će uvođenje slobode govora u domen razmatranja u krivičnom postupku stvoriti brojne prepreke za rad medijskih kuća u cijeloj BiH, ali će uticati i na slobodu svakog građanina da javno govori ili iznosi bilo kakve informacije i stavove.

– Odredbe kojim se u KZ RS uvode krivična djela protiv povrede časti i ugleda, ne mogu biti popravljene i unaprijeđene javnom raspravom, te je jedini način da se one potpuno izbrišu. Fingiranje javne rasprave isključivo je u funkciji stvaranja privida učešća javnosti u donošenju odluka – saopćeno je iz TIBiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia