online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Tegeltija: BiH nosi prevelik teret migracijske krize

Već 3,5 godine BiH nalazi se pod velikim pritiskom neregularnih migracija. I za taj period ušlo je 84.000 migranata. Kako se nositi sa tim problemom i njim efikasno upravljati razgovara se na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji koja je počela u Sarajevu. Najveći problem, kako je istaknuto, je što unutar države nema efikasne koordinacije niti ima političkog konsenzusa zbog čega migrantsku krizu nose samo Sarajevski  i USK. Poručeno je i kako BiH  neće biti spavaonica za migrante.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, istakao je da je vrlo važno pokušati postići dogovor oko zajedničkog odgovora zemalja Zapadnog Balkana o pitanju upravljanja migracijama.

“BiH s obzirom na svoju veličinu i broj stanovnika nosi prevelik teret migracijske krize koju su kreirali i kojom upravljaju neki izvan Bosne i Hercegovine. BiH se susreće sa dva ogromna izazova. Jedan je humanitarni, a jedan je bezbjedonosni izazov. BiH će nastaviti da jača svoje kapacitete kada je u pitanju borba protiv migracija, kroz sve naše agencije u BiH, bez obzira da li se nalaze na nivou Bosne i Hercegovine, kantona, entiteta, pa čak i lokalne zajednice. BiH je spremna pružiti svaku humanitarnu pomoć svim izbjeglicama kojima je ona potrebna. Bosna i Hercegovina je spremna na saradnju sa svim zemljama u regionu i šire kako bi migrantska kriza bila bolje kontrolisana ali BiH nije spremna da bude spavaona migranata za zemlje zapadne Evrope”, poručio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Uz učešće ministara regiona, Evropske unije i međunarodnih organizacija u Sarajevu je počela konferencija “Sarajevo Migration Dialogue”

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia