online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi – Daruj krv spasi život

Širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Cilj je podići svijest o potrebi za sigurnom krvlju i krvnim proizvodima, ali i naglasiti značajan doprinos dobrovoljnih i neplaćenih davalaca krvi u spašavanju života. Samo u prethodnoj godini, struktura Crvenog križa Federacije BiH organizirala je više od 413 akcija, a prikupljeno je više od 20.500 jedinica krvi.

– Zahvaljujem svim davaocima krvi koji su se, u prethodnom periodu, odlučili za taj humani čin. Posebno me raduje da je u na akcijama Crvenog križa zabilježeno oko 2.000 osoba, koje su prvi put darovale krv – istakao je sekretar Crvenog križa Federacije BiH Daniel Tučić.  

Ove godine obilježava se dvadeseta godišnjica Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi. I dalje je neophodno skretati pažnju na ulogu darivanja krvi u spašavanju života i jačanju solidarnosti unutar zajednica.

– Darivanje krvi je vrhunac humanizma i altruizma, što oplemenjuje kako pojedinca tako i njegovo okruženje, a ima nezamjenjiv društveni značaj. Ujedno pozivamo sugrađane, koji dosad nisu darovali krv, da upravo na ovaj veliki dan postanu dijelom porodice davalaca krvi. Hvala vam, davaoci. Vaša nesebična darivanja imala su veliki utjecaj na živote i dobrobit stotina hiljada ljudi, kao i njihovih porodica – poručila je Aida Đozo, direktorica Zavoda za transfuziju FBiH.

Inače, širom svijeta Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježava se kroz realizaciju različitih akcija čiji je cilj potaknuti pojedince i zajednicu na humani čin darivanja krvi.

– Ove godine kampanja, u kojoj zajedno sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH i Crvenim križom FBiH, učestvuje i Zavod za javno zdravstvo FBiH, podsjeća na brojne benefite darivanja krvi: spašavanje života, podršku zdravstvenom sistemu putem redovnih donacija krvi i zdravstvenu korist po same davaoce. To je ujedno prilika kojom Zavod za javno zdravstvo FBiH kao javnozdravstvena institucija poziva širu javnost na učešće u toj i svim sličnim akcijama darivanja krvi u Federaciji BiH – ističe dr Elvedina Žiga iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Osim zajedničke akcije darivanja krvi koja se danas održava u periodu od 11.00 do 17.00 sati (sala za borilačke sportove KSC Ilidža, Sarajevo) organiziran je i Sajam aktivnosti na kojem će Crveni križ i partneri predstaviti svoje aktivnosti.

– Tako će, u sastavu pratećeg štanda Zavoda za javno zdravstvo FBiH, građanima biti na raspolaganju i promotivni materijali u cilju edukacije o zdravim životnim stilovima, očuvanju zdravlja, rizikofaktorima i prevenciji obolijevanja te direktna mogućnost savjetovanja i adekvatnih informacija od zdravstvenih stručnjaka, uposlenika Zavoda. Također, za najmlađe će biti organiziran dječiji kutak, obogaćen raznim edukativnim i zabavnim aktivnostima uz podršku Odreda izviđaća Igman 92 – saopćeno je iz Crvenog križa FBiH. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia