SvijetVijesti

Svjetska zdravstvena organizacija protiv “pasoša o vakcinaciji”

Odbor za hitne slučajeve Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) saopštio je da je nedostatak podataka o bezbjednosti vakcine protiv koronavirusa prepreka osiguranju brze i jednake nabavke vakcina za sve, te su preporučili zemljama da ne izdaju “pasoše o vakcinaciji”.

“Ukoliko pogledate preporuku Odbora za putnike u vezi sa vakcinacijom, u njoj je navedeno da se u ovom trenutku ne preporučuje da se traži dokaz o vakcinaciji od međunarodnih putnika”, kazao je direktor programa za hitne slučajeve WHO Mike Ryan.

Prema njegovim riječima, tako nešto nije moguće, jer još uvek nema dovoljno dokaza da li osobe koje su primile vakcinu i dalje mogu da prenose virus ili da ostanu zaražene uprkos vakcinaciji.

Zemljama je preporučeno da ne traže dokaz o vakcinaciji od putnika, ali da uvedu koordinisane mere za bezbjedna putovanja i da podijele sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom ta iskustva.

U svijetu je do sada od posledica koronavirusa preminulo više od dva miliona osoba, pokazali su podaci Univerziteta Johns Hopkins.


0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.