BiznisVijesti

Sutra protestna šetnja Saveza sindikata BiH zbog izmjena Zakona o radu

U organizaciji Saveza samostalnih sindikata BiH u ponedjeljak, 27. jula, u Sarajevu bit će održana protestna šetnja pod motom “Dokle više”, javlja Anadolu Agency (AA).

Poručuju kako protestnu šetnju organizuju zbog predloženih izmjena i dopuna federalnog Zakona o radu i Zakona o vijeću zaposlenika, koji će se naći na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH u utorak.

S tim u vezi, u nedjelju se novinarima obratio Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH koji je rekao kako je rješenje lošije od onoga što su očekivali i na što su već početkom maja upozoravali.

“Radnici su već danas u BiH robovi. Nakon ovakvih zakonskih rješenja potrebno je da budu robovi u skladu sa zakonom. Dakle, to je osnovna poruka zakonskog rješenja koje u deset svojih članova, u šest govori o odluci poslodavca. Kozmetička priča o konsultacijama sa sindikatom je priča u kojoj bi trebalo radnici na neki način da nasjednu”, rekao je Šatorović.

Dodao je kako, generalno, konsultacija ne znači saglasnost ili dogovor.

Šatorović je rekao kako odrednica po kojoj radnici mogu raditi 72 sata sedmično (šest dana po 12 sati) derogira pravo radnika na sedmični odmor, i uz to mogu dobiti minimalnu platu ”prema tumačenju pojedinaca iz Vlade FBiH od 406 KM”, a nema jasno definisane minimalne plate u FBiH.

”Ukoliko neki poslodavac odluči da za 72 sata sedmičnog rada, radniku isplati 200 KM, nećete imati nijedan pravni akt, modalitet ili modus da ga tužite i da dobijete makar tih 406”, rekao je Šatorović.

Smatra kako o tim stvarima računa treba voditi struka.

“U ovoj cijeloj priči postoji interes – interes dva socijalna partnera – Vlade FBiH i Udruženja poslodavaca. Da pojasnimo i podcrtamo, SSSBiH nije učestvovao u ovim aktivnostima. SSSBiH nije dao nikakvu saglasnost na bilo kakvom ekonomsko-socijalnom vijeću, da ovakav Zakon o radu ide u parlamentarnu proceduru”, rekao je Šatorović.

Dodao je kako se obistinilo sve ono na što su upozoravali.

Naveo je kako postoji jasan zapisnik od 27. aprila u kojem se navodi da je pet osoba koji se ”na neki način nazivaju predstavnicima Sindikata”, dalo saglasnost, a isti ti ljudi su nakon reakcija naveli da ono što je prihvaćeno u aprilu ne važi u julu.

Smatra da ukoliko je neko nešto loše dogovorio, treba snositi posljedice.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.