online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Sudija Suda BiH Halil Lagumdžija izabran za novog predsjednika VSTV-a BiH

Sudija Suda Bosne i Hercegovine i novoizabrani član Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) Halil Lagumdžija izabran je danas za novog predsjednika tog regulatornog tijela.

Odluka o njegovom imenovanju donesena je na redovnoj sjednici VSTV-a BiH, koja je počela jutros u Sarajevu, a za Lagumdžiju je u drugom krugu glasalo osam članova Vijeća (natpolovična većina), dok je sudija Okružnog suda u Banjoj Luci Srđan Forca dobio sedam glasova.

Osim Lagumdžije i Force, u utrci za poziciju predsjednika VSTV-a sudjelovala je i tužiteljica Tužiteljstva BiH Biljana Simeunović.

Procedura izbora provedena je u skladu s Poslovnikom VSTV-a BiH (član 4a), a što podrazumijeva izbor predsjednika, a potom i dva dopredsjenika. Svako ima pravo da se prijavi ili da ga neko predloži kako za predsjednika i dopredsjednika, tako i za stalnog člana Predsjedništva VSTV-a.

Izbor predsjednika se vrši tajnim glasanjem i svaki član može zaokružiti samo jednog kandidata. Izabranim se smatra onaj kandidat koji je dobio većinu glasova. Ukoliko nijedan od kandidata ne dobije natpolovičnu većinu, organizira se drugi krug glasanja u koji ulazi dva kandidata s najvećim brojem glasova. Prilikom izbora rukovodstva VSTV-a neophodno je voditi računa o ravnomjernoj nacionalnoj zastupljenosti.

Za provođenje spomenute procedure zadužena je Komisija u sastavu – Davor Martinović, Duška Bogojević i Lejla Hadžić o čijem se izboru VSTVBiH prethodno očitovao.

Halil Lagumdžija je rođen 1960. godine u Rudom. Na Pravnom fakultetu u Sarajevu diplomirao je 1985. godine.

Kao dipl. pravnik počinje raditi u firmi “Poliester” Priboj- Srbija počevši od 1986. godine. Od marta 1994. do sredine oktobra 1995. godine obavljao je dužnost potpredsjednika i predsjednika Izvršnog odbora okruga Goražde.

Na dužnost sudije Okružnog vojnog suda Goražde imenovan je 17.10.1995. godine i ovu funkciju je obavljao do osnivanja Kantonalnog suda Goražde 04.09.1996. godine, gdje je radio kao sudija sve do 30.06.2010. godine. Od oktobra 2001. godine do juna 2003. godine obavljao je dužnost predsjednika tog suda.

Za sudiju Suda BiH imenovan je 27.05.2010. godine, a na dužnost je stupio 01.07.2010. godine.

Za člana VSTV-a BiH izabran je od sudija Suda Bosne i Hercegovine.

Inače, pozicija predsjednika VSTV-a BiH ostala je upražnjena nakon ostavke Milana Tegeltije polovinom decembra prošle godine.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia