online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Stupar: Kao nosioci vječnog života, dužni smo da volimo jedni druge

Praznik Vaskrsenja Hristovog, nas iznova utvrđuje u istini da je čovjekov život neuništiv kada je povezan sa Hristom, koji je svojom smrću, smrt uništio, kazao je protojerej-stavrofor prof.dr. Vladimir Stupar, starješina Saborne crkve u Sarajevu.

Pravoslavni vjernici u Bosni i Hercegovini i širom svijeta danas obilježavaju najveći praznik Vaskrs – uskrsnuće Isusa Krista, pobjedu života nad smrću. Po vjerovanju, Isus Krist je vaskrsao trećeg dana nakon smrti. Zato se vjernici pozdravljaju riječima “Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse”.

S obzirom da se Vaskrs ove godine praznuje u vrijeme krize koronavirusa,  prof. Stupar u intervjuu za Fenu kaže da su zdravstveni problemi u kojima se našlo ljudsko društvo kao i mjere koje ograničavaju čovjeka u njegovim svakodnevnim aktivnostima, uticali na sve aspekte života konkretnih ljudi, pa samim tim i na duhovni život.

Ističe da je čovjek dinamičko biće i taj dinamizam se ogleda u napretku i rastu civilizacije ali i u neprestanom pokretu i traganju za vječnim životom i slobodom.

Ako dođe iz bilo kojih razloga, kako spoljašnjih tako i unutrašnjih, do prekida ili usporavanja čovjekovog dinamizma, tada nastaju poremećaji na oba plana čovjekovog života – usporavanje ili prekid fizičkih aktivnosti dovodi do atrofije mišića ali i do problema vezanih za psihičko zdravlje.

– Za vjernike je molitva i duhovni život, temeljna čovjekova potreba i pravo, koje hvala Bogu, kod nas nije u potpunosti ukinuto ili zaustavljeno zbog uvedenih restriktivnih mjera. Konkretno, bogosluženja nisu ni u jednom trenutku prekinuta, ali se smanjio broj vjernika zbog ograničenja (ispod 18 godina i iznad 65 godina života) – rekao je prof. Stupar.

Novonastala situacija, dodao je, koja ugrožava sve nas podjednako, nije posljedica Božije kazne, jer iz hrišćanskog duhovnog opita Bog je Ljubav, Život i punoća postojanja svega stvorenog pa time i čovjeka, koji je stvoren po obrazu i podobiju Božijem.

 – Čovjekov pogrešno usmjereni dinamizam je uzrok svake krize pa i ove kroz koju prolazimo. Svi mi smo povezani jedni sa drugima i zavisimo jedni od drugih na razne načine, kako u dobru tako i kada nam nije dobro. Da je to tako najbolje nam pokazuje novonastala zdravstvena kriza. Ali smo istovremeno, na jedan čudesan način, povezani i sa Bogom, pa čak kada toga nismo svjesni ili tu vezu ne želimo, jer od Božije milosti svi zavisimo i od nje živimo – naglasio je.

Drevna istina, naglašava on, da je smrt blizu čovjeka i da je čovjekov najveći neprijatelj, treba sve nas da pokrene ka pravoj filosofiji, to jeste, do mudrosti koja nas uči da sve vrijednosti koje nisu jače od smrti nisu vrijedne čovjeka.

– Praznik Vaskrsenja Hristovog, nas iznova utvrđuje u istini da je čovjekov život neuništiv kada je povezan sa Hristom, koji je svojom smrću, smrt uništio. Da smo kao nosioci vječnog života, dužni da volimo jedni druge i da ćemo zbog toga naslijediti život vječni koji nam je darovan u Hristu, ako imamo i budemo imali ljubavi jedni za druge. Vaskrsenje Hristovo nas pokreće na tvorenje vječnog dobra koje treba da pronađemo u sebi i drugima – poručio je protojerej-stavrofor prof. dr. Vladimir Stupar, starješina Saborne crkve u Sarajevu.

Obilježavanje Vaskrsa počinje ponoćnim liturgijama kojima se završavaju dani žalosti i počinje praznik Vaskrsenja, ali ove godine će zbog pandemije koronavirusa i mjere zabrane okupljanja, vjernici Svetu liturgiju pratiti putem medijskih servisa, iako je suština liturgije evharistija, odnosno pričešće.

Nakon liturgije, ukućani se okupljaju oko bogate trpeze sa ukusnim jelima i slatkišima, ali dječija radost je u ofarbanim jajima.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia