online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Studenti Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu u posjeti NUBBiH

Studenti Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, predvođeni prof. dr. Amirom Duranovićem, posjetili su danas Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine.

U okviru razgovora s domaćinima o Biblioteci, historiji, fondovima, te vrijednoj građi koju NUBBiH čuva, gosti su vidjeli i izložbu ‘Iz fondova Specijalnih zbirki i Zbirke stare periodike’.

Izloženi su eksponati iz Grafičke zbirke među kojima je slika Ismeta Mujezinovića, sokak sa lokalnim arhitekturnim specifikumom 18. i 19. stoljeća, četiri slike Edina Numankadića, portret Aide Buturović koji je naslikala italijanska slikarica Laure Scalera, djela nastala od fragmenata nagorjelih novina i knjiga iz Vijećnice umjetnice Šemse Gavrankapetanović, te iz plamena Vijećnice spaseni portreti Miss Irby i Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka. 

Uz djela i građu iz Grafičke zbirke, izloženi su i rukopisi, knjige i časopisi, koji pripadaju Specijalnim zbirkama i Zbirci stare periodike.

Među izloženom periodikom, gosti su mogli vidjeti i prve novine štampane u BiH, Bosanski vjestnik (1866), prvi bh. časopis Bosanski prijatelj (1850-1870) koji je uređivao fra Jukić, časopis Nada (1895-1903), koji se smatra najboljim južnoslavenskim književnim časopisom na prijelazu iz 19. u 20. st.

Nakon obilaska Biblioteke, Austrijske čitaonice, Čitaonice Schulman i Kataloga, gosti su dobili člansku kartu uz koju mogu koristiti građu iz fondova i čitaonice NUBBiH – navode iz NUB BiH. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia