online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Srna: Zaustaviti političku korupciju i građevinske projekte koji ugrožavaju izvorišta

Skupština Kantona Sarajevo  danas je usvojila Nacrt zakona o izmjenama Zakona o vodama Kantona Sarajevo, a većina zastupnika je  mišljenja da bi pitka voda morala biti ustavom zagarantirano javno dobro.

Nacrt je prezentirao ministar privrede KS Adnan Delić, koji je ukazao na njegovu važnost jer će se, pored ostalog, riješiti dugogodišnji problem nelegalnih vodovoda koje nisu u sistemu i samim tim veliki su izvor zaraza.

Izmjene podrazumijevaju i preuzimanje veće odgovornosti lokalnih samouprava u donošenju odluka kroz izdavanje vodnih akata, ali i jednostavniji proces pribavljanja vodnih akata potrebnih za dozvolu gradnje, kako pravnim, tako i fizičkim licima.

Zastupnica Skupštine KS Segmedina Srna-Bajramović (SDP) je podsjetila na historijski podatak da je prvi vodovod u Sarajevu izgrađen 1462. godine, u vrijeme, kako je rekla, kada su tek dva do tri  evropska grada imala izgrađen javni vodovodni sistem.

– Moramo biti svjesni da smo i dalje sretni što živimo na prostoru planete u kojem se voda može piti direktno s česme jer je to sve rjeđi slučaj i nisam sigurna do kad će to trajati, ako politička korupcija nastavi da realizira svoje građevinske ciljeve oko izvorišta – kazala je ona.

Vjeruje da su svi svjesni kako su trajni izazovi zajednice: zaštita kvaliteta vode, osiguranje korištenje vode, te zaštita od vode u smislu poplava.

– Instrumenti su nam zakonodavstvo, institucije i transparentni modeli finansiranja. Ali, stvar je ovdje višeslojna i mnogo složenija i traži naše jedinstveno zajedničko opredjeljenje da je voda ako treba i ustavom zagarantovano javno dobra čija vrijednost ne može niti smije biti narušena bilo kakvim drugim ciljem – zaključila je Srna-Bajramović.

Sličan stav iznio je i zastupnik SDA Haris Zahiragić koji je kazao da pitka voda treba da je ustavom zaštitćena, pravo na pitku vodu treba da bude ustavno pravo, po rođenju, i da svaki čovjek mora da ima pravo na pitku vodu.

U tom smislu je pozvao Vladu KS da razmisli o modelu po kojem bi fizičke osobe mogle imati besplatno korištenje vode, uz subvenciju Kantona Sarajevo na nekoj, kako je rekao, fer osnovi – “da plaćamo priključak, da plaćamo odvod, ali da korištenje pitke vode bude zagarantovano i besplatno”.

Podsjetio je i na probleme, posebno finansijske probleme preduzeća Vodovod i kanalizacja koje je kreditno zaduženo kod EBRD-a, a kredit nije realiziran te se plaćaju penali, kao i  da su redukcije vode ukinute zahvaljujući nekadašnjoj direktorici ViK-a Azri Muzur.

Zastupnici tvrde da se na nivou Federacije Bosne i Hercegovine radi na izmjeni i dopuni Zakona o vodama. 

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o vodama Kantona Sarajevo će trajati 30 dana.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia