online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Spomenik na Kazanima bez imena počinilaca ubistava

Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo je odluku o tekstu koji će se nalaziti na spomeniku ubijenim građanima Sarajeva na Kazanima, prema prijedlogu gradonačelnice Benjamine Karić, a u kojem se ne spominju počinioci ubistava.

Gradsko vijeće Sarajeva odbilo je predloženi amandman Naše stranke o sadržaju teksta na spomeniku na Kazanima i prihvatilo prijedlog gradonačelnice Karić.

Na spomeniku na Kazanima, za koji je Karić najavila da će biti izgrađen do kraja godine, pisat će: “Zauvijek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sjećati naših ubijenih sugrađana”, a ispod će biti upisana imena ubijenih.

Prijedlog vijećnika Naše stranke je bio da na spomeniku na Kazanima piše: “Na ovom mjestu su, po naređenju Mušana Topalovića Cace, komandanta 10. brdske brigade Armije RBiH, tokom 1992. i 1993. ubijeni građani i građanke Sarajeva. Za zločine je osuđeno 14 pripadnika brigade. Broj žrtava nije konačan.”

Tokom glasanja na današnjoj sjednici Gradskog vijeća ovaj amandman je dobio podršku pet vijećnika, 10 vijećnika je bilo protiv, šest je bilo suzdržano, dok četiri vijećnika nisu nikako glasala.

Dio amandmana koji je prihvatilo Gradsko vijeće odnosi se na godinu smrti jednog od ubijenih. Uz ime Age (Lutvo) Štete će umjesto 1994. stajati 1993. godina.

“U tim presudama se jasno navodi da su ubistva izvršena po naređenju komandanta 10. brdske brigade Armije BiH Mušana Topalovića Cace, te su za ista osuđena četiri pripadnika brigade, za pomaganje pri izvršenju jedan pripadnik brigade, a devet pripadnika brigade za sakrivanje, odnosno neprijavljivanje ovih djela”, kazao je Škaljić.

Vijećnica Demokratske fronte Marijela Hašimbegović bila je suzdržana kod oba prijedloga. Za amandman Naše stranke je rekla kako je “suština teksta trebala biti delikatnije sročena, trebalo se izbjeći da se pojavi prostor da se ukalja borba Armije BiH”.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine je ranije pisala kako su iz jame na Kazanima nakon rata, u više ekshumacija, izvađeni posmrtni ostaci 28 žrtava, od kojih je 21 identifikovana, a prema podacima Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH), riječ je o šest žrtava ženskog spola i 15 muškog, starosti od 27 do 66 godina. Dvije žrtve su ukrajinske nacionalnosti, dvije hrvatske, jedna žrtva je bošnjačke nacionalnosti i deset žrtava srpske nacionalnosti. Konačan broj ubijenih na Kazanima do danas nije zvanično utvrđen.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia