online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Softić Kadenić za Špicu: Zakon o sukobu interesa nije značajan samo za KS, nego za cijelu BiH

Darja Softić Kadenić, ministrica pravde i uprave u Vladi KS, bila je gošća emisije Špica gdje je govorila o Zakonu o sukobu interesa koji je stupio na snagu te podignutim optužnicama protiv političara iz KS koji su pod sumnjom da taj zakon krše.

Kada je riječ o značaju ovog zakona, ali i njegovoj provedbi, ministrica tvrdi da je višestruk.

-“Mi pitanje regulisanja sukoba interesa imamo kao jedno od ključnih pitanja koje se provlači kroz svih 14 prioriteta i to je pitanje koje nije bitno samo za KS, nego i za cijelu državu BiH”, pojašnjava ministrica.

Kako kaže, ovaj zakon postoji na nivou Federacije godinama, ali on se ne provodi iz razloga što je zastario i zbog činjenice da nikad nije konstituisano izvršno tijelo za njegovu sprovedbu.

Postavlja se pitanje da li se na takav način sistemski štiti kriminal, na što ministrica kaže: “Ukoliko imate obavezu da formirate određeno politički nezavisno tijelo, ono što je ključno je da se ne formira bilo kakvo tijelo, neka komisija koja bi bila formirana od skupštinskih zastupnika, to je samo zamazivanje očiju. Time opet imate kolege koji odlučuju o sukobu interesa stranačkih kolega ili određenih direktora”.

Činjenica je da do sad nije bilo volje za formiranje takvog apolitičnog tijela, a prve promjene dešavaju se upravo na nivou KS.

-“Zakon je tek stupio na snagu, imali smo jedan period tzv. vacatio legis, od njegovog objavljivanja do početka primjene koji je trajao tri mjeseca, da se primjenjivači propisa upoznaju sa sadržajem i pripreme na njegovu implementaciju i tek od 1.1.2023. su se stekli uvjeti da se zakon počne primjenjivati”, zaključila je ministrica.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Darja Softić Kadenić, ministrica pravde i uprave u Vladi Kantona Sarajevo, bila je gošća emisije Špica. […]

Back to top button
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia