online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Skupština KS usvojila izmjene zakona o policijskim službenicima i unutrašnjim poslovima

Skupština Kantona Sarajevo danas je na sjednici usvojila izmjene Zakona o policijskim službenicima i Zakona o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo po hitnom postupku.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko kazao je da je trenutno važeći Zakon o policijskim službenicima Kantona Sarajevo pokazao određene manjkavosti prilikom provedbe, koje su prevashodno plod nejasnog pojmovnog određenja pojedinih normi, te kontradiktornosti i neusklađenosti pojedinih članova zakona.

Naglasio je da se dodatno reflektuje i na donošenje provedbenih propisa koje je potrebno donijeti u određenim zakonskim rokovima, poput Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i drugo.

– Istakao je će policija moći raspisati javni poziv za prijem novih policajaca, čime bi riješili mnoge probleme – kazao je Jusko te dodao da su za usvajanje tih izmjena svi dali pozitivno mišljenje.

Pojašnjavajući Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo, Jusko je kazao da u okviru reforme policijskih tijela u Bosni i Hercegovini koja je započeta okončanjem rata i zaključivanjem Općeg okvirnog sporazuma, inicirana reorganizacija kriminalističkih službi nadležnih policijskih agencija na lokalnom i entitetskim nivoima koja je obuhvatila i uspostavljanje novih strategija djelovanja i organizacije rada kriminalističkih službi.

Taj proces je, dodao je,  započeo u okviru mandata misije UN i programa pomoći koji je obuhvatio savjetodavnu podršku i obuku policijskih snaga u BiH.

Kazao je da je uz podršku međunarodne zajednice započeo proces uspostavljanja kriminalističko-obavještajnih jedinica (KOJ) u okviru organizacionih jedinica kriminalističkih policija nadležnih policijskih tijela u cijeloj BiH.

– Dakle, model kriminalističko-obavještajnog rada (Intelligence-Led Policing- ILP) je najčešće primijenjena strategija rada savremenih policija uz rad policije u zajednici, strategiju nulte tolerancije, problemski usmjereno provođenje zakona i drugo, koje ga primjenjuju u svom radu širom svijeta – kazao je Jusko.

Zastupnik Naroda i Pravde Elvedin Okerić je kazao da su neophodne izmjene tih zakona te da će ih njegova stranka podržati.

Zastupnik Saveza za bolju budućnost Zvonko Marić istakao je da usvajanjem tih izmjena daju veliki doprinos unapređenja rada policijskih službenika.  

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia