online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Skupština KS: Izvinjenje svim žrtvama genocida u Srebrenici

Na današnjem nastavk radne sjednice, Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je Mišljenje Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom, koji uređuje izuzetno osjetljivu problematiku roditelja- njegovatelja u FBiH.

Resorno kantonalno ministarstvo, je dalo pozitivno mišljenje na tekst ovog zakona, koji predviđa da se prava roditelja-njegovatelja urede na jedinstven način u cijeloj FBiH. Nacrt zakona je sa nivoa FBiH proslijeđen na mišljenje svim kantonima. Njime se stvaraju zakonske pretpostavke da roditelji koji su nezaposleni i imaju djecu s invaliditetom, pod propisanim uslovima, ostvaruju mjesečnu naknadu u visini iznosa najniže plaće u FBiH, te pravo naplatu doprinosa za PIO/MIO i zdravstveno osiguranje iz Budžeta FBiH.

Usvojeni su i izvještaji o radu i finansijskom poslovanju za 2019. godinu javnih ustanova: “Pozorište mladih”, “Kamerni teatar 55”, “MES – Međunarodni teatarski festival – Scena MESS” i Muzej “Alija Izetbegović”.
Izvještaji o radu i finansijskom poslovanju za istu godinu javnih ustanova “Narodno pozorište” , “Sarajevska filharmonija”,”Muzej Sarajeva”, “Historijski arhiv”, “Biblioteka Sarajeva” i “Bosanski kulturni centar” KS, te “Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa” za 2018. i 2019. godinu nisu dobili podršku većine zastupnika u Skupštini.

Prihvaćen je izvještaj o finansijskom poslovanju JP „Televizija Kantona Sarajevo“ d.o.o. Sarajevo za 2019. godinu. U okviru ove tačke dnevnog reda, nakon dugotrajne rasprave, zastupnici su većinom glasova prihvatili i donijeli zaključak čiji je sadržaj predložio Klub samostalnih zastupnika.

U zaključku se navodi:
„Skupština Kantona Sarajevo se ovim zaključkom ispričava svim žrtvama genocida u Srebrenici, njihovim porodicama, gledateljima TVSA, ali i svim dobronamjernim građanima Bosne i Hercegovine koje je bilo koja tv emisija uvrijedila ili ponizila. Skupština Kantona Sarajevo ovim zaključkom najoštrije osuđuje svako dosadašnje emitovanje bilo kojeg sadržaja koji je iz bilo kojeg razloga uznemiravao, vrijeđao i ponižavao bilo koga od korisnika TVSA i građana Bosne i Hercegovine“.

Prihvaćen je i Izvještaj o radu sa finansijskim izvještajem Kantonalnog zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći Kantona Sarajevo za 2019. godinu, saopćeno je iz Služba za protokol i press KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia