online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Skupština KS: Skraćene procedure kupovine stanova putem kantonalnih stambenih fondova u KS

Nakon što je danas Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno usvojila dopune Zakona o pravobranilaštvu KS, procedure pri kupoprodaji stanova koje građani Sarajeva realizuju s Fondom KS za izgradnju stanova za porodice šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe, kao i s Kantonalnim stambenim fondom bit će znatno kraće i brže.

Prije ovih dopuna, Zakon je propisivao da je na sve ugovore imovinsko-pravne prirode, koje ovi fondovi zaključuju s trećim licima, uz mišljenje nadležnog ministarstva i Pravobranilaštva KS, bilo neophodno dobiti i saglasnost Skupštine KS. Ovo je posebno usporavalo čitav proces, imajući u vidu da je na stotine sugrađana pravo na kupovinu ili dodjelu stana ostvarivalo putem tih fondova.

– Izuzimajući spomenute fondove, izmjenama ovog zakona želimo omogućiti brže procedure i skratiti vrijeme ostvarivanja prava na kupovinu stanove preko ovih fondova. Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo ostaje i dalje meritoran organ koji prati zakonitost ovih procedura i, kako je i propisano, štiti imovinu Kantona Sarajevo u ovim procesima – istakla je ministrica pravde i uprave KS Darja Softić Kadenić u obraćanju zastupnicima kao predlagač Prijedloga Zakona o dopuni Zakona o pravobranilaštvu, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia