online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Skoro pola miliona maraka troškova za suđenje koje još nije počelo

Iz Suda su napomenuli da se navedeni troškovi zbirno odnose na sve radnje preduzete u fazi istrage, fazi prethodnog saslušanja i fazi glavnog pretresa.

Pojasnili su da se troškovi “nikako ne mogu odnositi samo na pristup advokata pred sudom ili pristup na glavni pretres, nego i na sve druge radnje preduzete od strane izabranih advokata”, u skladu sa advokatskom tarifom, piše Detektor.ba.

Prvooptuženom Aliji Delimustafiću ovom optužnicom na teret se stavlja da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine – uglavnom umrlih osoba na području Sarajeva – pribavivši imovinsku korist u iznosu većem od deset miliona konvertibilnih maraka.

BIRN BiH je ranije pisao o ukupnim troškovima odbrana po službenoj dužnosti u ovom predmetu, kada su od 19. septembra 2018. do 1. maja 2021. iznosili 472.242,68 KM, što je za skoro 17.000 KM više u odnosu na novembar 2020. godine.

Uz Delimustafića, optužnicom su obuhvaćeni i Izet Musić, Zoran Lončar, Emir Karača, Elvira Kreho, Džemal Karić, Lejla Cerić, Suada Hadžić, Edina Mutevelić, Murisa Makarević, Kemo Kapur, Enver Delimustafić, Samira Skorupan, Sead Hadžić, Zaim Spahović, Hamdija Habul, čiji je predmet pridružen u maju 2021. godine, te nekoliko pravnih lica.

Na teret im je stavljen organizovani kriminal, zloupotreba položaja, povreda zakona od strane sudije, pranje novca, krivotvorenje isprave, prevara i pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

U ovom predmetu optužnica je podignuta u oktobru 2017. godine, ali je početak suđenja odgađan već nekoliko puta zbog različitih razloga, od kojih je najčešći bio nedolazak zastupnika optuženih na zakazano ročište.

Novo ročište u ovom predmetu zakazano je za 31. januar.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia