online slots game malaysia
TehnologijaVijesti

Skandinavske zemlje su vodeće kada je u pitanju korištenje interneta među starijom populacijom

U Evropskoj uniji je u 2020. godine 88 posto osoba starosti između 16 i 74 godine prijavilo da je koristilo internet u posljednja tri mjeseca, najviše u Danskoj, čak 99 posto, dok je u Bugarskoj procenat iznosio 70 posto, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kada je riječ o starosnoj dobi korisnika interneta, čak 98 posto je mlađa populacija, starosti između 16 i 24 godine, dok su osobe starije od 65 činile 61 posto korsnika na nivou cijele EU, podaci su EUROSTAT-a.

Uprkos rastućem broju starijih koji koriste internet, i dalje među zemljama EU postoje značajne razlike.

Skandinavske zemlje su i dalje među vodećim kada je u pitanju korištenje interneta među starijom populacijom. U Danskoj je čak 94 posto osoba starosti između 65 i 74 godine koristilo internet u posljednja tri mjeseca, u Švedskoj 91 posto, koliko i u Luksemburgu. U Holandiji je taj procenat iznosio 90, a u Finskoj 88.

Najniži procenat korisnika interneta među starijom populacijom zabilježen je u pojedinim balkanskim državama članicama EU. U Bugarskoj je svega 25 posto osoba starije starosne dobi koristilo internet, u Hrvatskoj 28, a u Grčkoj 33 posto.

Korištenje interneta jedna je od sve važnijih životnih vještina u posljednjih nekoliko godina, a posebno u 2020. godini nakon izbijanja pandemije koronavirusa te s tim povezanih mjera zatvaranja i socijalnog udaljavanja.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia