online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Skaka predao trijažni kontejner Domu zdravlja Stari Grad

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka danas je Domu zdravlja Stari Grad predao kontejner za testiranje pacijenata na COVID-19.

Čestitao je medicinskom osoblju koje, kako je kazao, unatoč pandemiji koronavirusa ulaže nadljudske napore u pružanju zdravstvenih usluga građanima.

Izrazio je uvjerenje da će saradnja između Grada Sarajeva i JU Dom zdravlja KS biti nastavljena u vrijeme, ali i nakon pandemije koronavirusa.

Trijažni kontejner je postavljen ispred zgrade Doma zdravlja Stari Grad, a po riječima direktorice Amele Brčkalija, imat će funkciju febrilne sobe. Pacijenti koji dođu sa temperaturom, najprije će ići u trijažnu sobu, uradit će se pregled, ustanoviti klinička slika, simptomi i prema tome odrediti da li je pacijent kandidat za slanje u Covid-ambulantu ili ne.

Pacijenti koji nemaju druge simptome, osim povišene temperature, a nisu kandidati za testiranje bit će vraćeni kući ali će njihovo stanje na Covid-19 biti praćeno.

– Ovo će prva linija odbrane protiv pandemije koronavirusa. To će u velikoj mjeri rasteretiti rad Covid-ambulanti – istakla je Brčkalija.

Direktor JU Dom zdravlja KS Muhamed Ahmić je zahvalio gradonačelniku Skaki na pomoći i nesebičnu podršci domovima zdravlja.

– Trijažni kontejner koji nam je danas uručio gradonačelnik Sarajeva puno znači ne samo pacijentima, nego i našim uposlenicima – naglasio je Ahmić.

Saradnja Grada Sarajeva i JU Dom zdravlja KS će biti nastavljena, a Ahmić je kazao da očekuje i donaciju sanitetskih vozila, termalnih kamera i drugu vrstu pomoći.

Naveo je i problem koji domovi zdravlja imaju s vozačima hitne pomoći. Od 100 uposlenih, 12 vozača je u izolaciji. U tom smislu je podnio zahtjev Ministarstvu zdravstva KS da hitno iznađu rješenje te da se omogući upošljavanje i vozača, ali i da dobiju nova vozila hitne pomoći.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia