Bosna i HercegovinaVijesti

Sindikati policije sa protesta poručili da su prepušteni sami sebi

U Sarajevu je u srijedu održan protest uposlenika u državnim policijskim agencijama nezadovoljnih zbog neusvajanja Zakona o budžetu institucija BiH, kojim je između ostalog bilo predviđeno i vraćanje osnovice za obračun plata. Predstavnici sindikata poručili su kako su pripadnici policijskih agencija prepušteni sami sebi.

Predstavnici zajedničkog i pojedinačnih sindikata Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Granične policije i Agencije za istragu i zaštitu (SIPA) okupili su se ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, gdje su iskazali nezadovljstvo zbog odnosa države prema službenicima policijskih agencija.

Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH, ističe kako se već 13 godina osjećaju diskriminiranim, te kaže kako ima osjećaj da niko na državnom nivou pripadnike policijskih agencija ne doživljava kako bi trebao i da se osjećaju prepušteni sami sebi.

“Država nikada nije imala sluha za policijske organe na nivou BiH. Očito da neko želi da ove državne institucije uopće i ne postoje”, podvukao je Krvavac.

Krvavac je istakao da plata graničnog policajca iznosi 666 konvertibilnih maraka (KM), što sa dodatkom iznosi oko 890 KM, što je poražavajuće s obzirom na činjenicu da se službenici granične policije u vrlo teškim vremenskim i uvjetima pandemije koronavirusa bore i protiv ilegalnih migracija. Veliki je problem također i što već godinama službenicima nije riješen problem uniforme.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.