SarajevoVijesti

Sindikalna potrošačka korpa u februaru jeftinija od januarske

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) izračunao za februar ove godine iznosi 1.988,56 KM i za 55,67 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, za decembar prošle godine iznosila je 993 KM i za 27 KM je viša nego u prethodnom mjesecu. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 49,93 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačka korpa obuhvata: prehranu (41,65 posto učešće u sindikalnoj potrošačkoj korpi), stanovanje i komunalne usluge(9,15 posto), obrazovanje i kulturu (5,54 posto), odjeću i obuću (15,1 posto), prijevoz (6,93 poso), te održavanje domaćinstva (6,03 posto).  

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Službe za informisanje SSS BiH. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.