online slots game malaysia
KulturaVijesti

SFF: Nagrada za veću vidljivost i ravnopravnost žena u filmskoj industriji

Sarajevo film festival u cilju promovisanja ravnopravnosti spolova u evropskoj filmskoj industriji, većoj vidljivosti i ravnopravnosti žena u filmskoj industriji, ove godine uvodi novu redovnu nagradu: Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti čiji je sponzor Mastercard.

Kako je navedeno u saopćenju SFF-a, u okviru programa Sarajevo Film Festivala svake godine prikaže se  oko 230 filmova, Festival posebnu pažnju posvećuje debitantskim filmovima autorica.

Nagrade koje se dodjeljuju na Sarajevo Film Festivalu povezane s određenim programima koji pokrivaju regiju jugoistočne Evrope, a Specijalna nagrada za promicanje rodne ravnopravnosti je otvorena i za filmove i rediteljice izvan takmičarskih sekcija, odnosno i iz drugih programa i sa drugih teritorija, pod uslovom da se radi o rediteljičinom prvom dugometražnom filmu.

U konkurenciju ulaze filmovi iz selekcija: Takmičarski program – igrani film, Takmičarski program – dokumentarni film, U fokusu, Suočavanje s prošlošću i Kinoscope.

Ove godine u Takmičarskom programu – igrani film, od 10 filmova osam su režirale žene, a u Takmičarskom programu – dokumentarni film, od 16 filmova šest su režirale žene.

O dobitnici nagrade odlučivat će tročlani žiri, a nagrada će biti dodijeljena na zvaničnoj ceremoniji dodjele nagrada Sarajevo Film Festivala. Nagradni fond iznosi 7500 eura, a sponzor nagrade je Mastercard.

Žiri Specijalne nagrade za promicanje rodne ravnopravnosti 27. Sarajevo Film Festivala su: festivalska selektorica i kustosica Teresa Cavina,režiser Ognjen Glavonić  i producentica i festivalska kustosica i Lorna Tee, navodi se u saopćenju.

Ove godine, Sarajevo Film Festival i Mastercard pokreću i razgovor na panelu What Women Want: Quotes and Reality („Šta žene žele – stope uključenosti i realnost“) o tome kako gledati svijet iz druge perspektive i poticati rodnu ravnopravnost. Panel će biti moguće pratiti online 16. augusta u terminu od 15.00do  – 16.00 sati  u sklopu CineLink Talks, konferencijskog programa Sarajevo Film Festivala.

Panel moderira Amra Bakšić Čamo, producentica, a u panelu učestvuju Aida Begić, redateljica iz BiH, Antoneta Alamat Kusijanović, redateljica iz Hrvatske, Bianca Oana, producentica i scenaristica iz Rumunije i Agustina Chiarino, producentica iz Urugvaja.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia