online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Šest sindikata iz KS prijeti štrajkom i protestima zbog ignorantskog odnosa Vlade KS

Predstavnici šest sindikata koji okupljaju 14.000 radnika u Kantonu Sarajevu danas su upozorili da će organizovati generalni štrajk i proteste ukoliko ne bude povećana osnovica za obračun plata radnika.

Naglašeno je da Nacrt budžeta Kantona Sarajevo za 2022. iznosi 1,1 milijardu KM, a da u njemu nije planirano povećanje osnovice za obračun plata.

Predsjednik Koordinacije sindikata Faruk Bešlić izjavio je na pres-konferenciji u Sarajevu da oni ne mogu više da trpe ignorantski odnos vladajuće “Trojke” u Kantonu Sarajevo prema sindikatima.

– Ukoliko naši zahtjevi ne budu ispoštovani, na dan usvajanja budžeta KS za 2022. pred zgradom KS ćemo okupiti najmanje 100 radnika, a ako ni tada ne bude postignut cilj na narednim protestima ćemo okupiti do 8.000 radnika, bez obzira na kazne i epidemiološke mjere – istakao je Bešlić.

Predsjednik Sindikata policije KS Sadik Ećo rekao je da su zahtjevi za povećanje plata opravdani s obzirom na rast troškova života i činjenicu da u prethodne dvije godine nisu tražili povećanje iz solidarnosti s onim više pogođenim pandemijom.

Precizirao je da je neprihvatljivo da je plata policijskog službenika u Kantonu Sarajevo 850 KM, te da sigurno neće prihvatiti da trenutna osnovica i dalje ostane.

Današnjoj pres-konferenciji prisustvovali su predstavnici Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor KS, Sindikata policije KS, Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika KS, Sindikata Univerziteta u Sarajevu, Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u BiH – Koordinacija KS, te Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] TVSA.ba: Šest sindikata iz KS prijeti štrajkom i protestima zbog ignorantskog odnosa Vlade KS […]

Back to top button
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia