online slots game malaysia
KulturaVijesti

Šehabović: Depo Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH će biti centar za istraživače

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH otvorio je obnovljeni depo u kojem čuva više od 20.000 originalnih eksponata, među kojima su književne i pozorišne zbirke posvećene umjetnicima i institucijama koje su se stoljećima bavile književnošću i pozorištem u Bosni i Hercegovini.

Kako je kazala direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović, sav taj materijal nalazi se u depou koji je siguran, hermetički zatvoren, u kojem su profesionalni arhivski ormari kao i zadovoljavajuća kvaliteta i vlažnost zraka i temperatura. Materijal je struktuiran i pripremljen za digitalizaciju koja će biti generalna.

– Ove godine objavit ćemo uvodni katalog u naše zbirke, uraditi generalni pregled svih zbirki Muzeja ukratko. Pripremamo se da budemo akademski resursni istraživački centar, želimo postati resursni centar za istraživače koji se bave našim jezikom bilo gdje u svijetu da oni žive. U narednih pet godina radimo, korak po korak, digitalizaciju – naglasila je.

Kako ja navela, u književnim zbirkama su, rukopisi, foto dokumentacija, dokumenti vezani za živote pisaca i književnih institucija, lični predmeti pisaca i razni drugi materijali.

U pozorišnom dijelu su materijali vezani za živote umjetnika, glumaca, reditelja, scenografa, kostimografa kao i vizualno lijepe značajne zbirke scenografskih i kostimografskih skica, kao i povijest (medijska, kritička…) vezana za pozorišta u Bosni i Hercegovini, od osnivanja pa dosad.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia