online slots game malaysia
Sarajevo

SECW – Bosna i Hercegovina u ključnom momentu energetske tranzicije

Tokom drugog dana „Sarajevske energetske i klimatske sedmice“ (SECW) bilo je govora se o ekonomskom aspektu energetske tranzicije, benefitima, ali i mogućim finansijskim gubicima ukoliko BiH ne uvede sistem trgovanja emisijama (ETS) ugljen dioksida.

Trgovina emisijama je tržišni pristup smanjenju emisija ugljen dioksida. Koncept je također poznat kao “cap and trade” (CAT) ili shema trgovanja emisijama (ETS). Trgovina emisijom za CO2 i druge
stakleničke gasove uvedena je Evropskoj uniji i drugim zemljama, kao ključno sredstvo za ublažavanje klimatskih promjena.

 – Cilj nam je da usvojimo praksu korištenja tih mehanizama u BiH. Aktivnosti su podržane od svih aktera u BiH, ali još nemamo zvaničnu političku odluku. Svjesni smo važnosti šta gubimo ukoliko ne usvojimo ETS model, kako finansijskih gubitaka, tako i okolišnih posljedica, zbog toga je važno da što prije usvojimo ove odredbe – naveo je  pomoćnik ministra za energetiku u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Admir Softić.

Usvajanjem tog sistema, naša zemlja u samo deset godina može podići proizvodnju dekarbonizirane energije za oko 40 posto. 

 – Mi u EU imamo velike ambicije za energetsku tranziciju i u tom smjeru podržavamo BiH. Tu smo kako bismo pomogli zemljama Balkana da idu u ovom pravcu. Povezivanje tržišta je ključna stavka za prodaju električne energije i osnovni je uslov za trgovinu čistom energijom u BiH. EU neće napraviti izuzetak prema BiH, vi ste zemlja srednjeg prihoda i ne postoji razlog da to ne možete sprovesti – istakao je  šef kooperacije u Delegaciji EU u BiH Stefano Ellero dodajući da Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Svjetska banka i Evropska investiciona banka direktno finansijski podržavaju zelenu politiku Evropske unije u procesu tranzicije ka obnovljivim izvorima energije.

– Krajem 2022. godine, EU je objavila paket energetske podrške od milijardu eura, a do sada smo isplatili oko 240 miliona eura za energetske projekte na zapadnom Balkanu. Ovaj paket podrške je isključivo namijenjen za projekte za proizvodnju obnovljivih izvora energije, s ciljem jačanja utjecaja politike zelene tranzicije EU – navela je Sandrine Fiscia uime Evropske investicione banke.

Naglašeno je da privatne kompanije ne mogu biti sami nosioci energetske tranzicije, već zelena politika mora biti prepoznata na svim državnim nivoima kroz budžete i tranzicijske planove.

 – U kontekstu ekonomskog investicionog plana, prioriteti EU ostaju isti kao i na početku. BiH je trenutno u ključnom momentu energetske tranzicije, i potrebno je pored korištenja stranih investicija, raditi i na planiranju lokalnih budžeta za provođene zelene agende u Bosni i Hercegovini – poručio je Tarik Hubana uime Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.

Bosni i Hercegovini je potrebno oko 14 milijardi KM za kompletnu energetsku tranziciju do 2030. godine. Nedavno je suvereni kreditni rejting Bosne i Hercegovine podignut, obzirom da je javni dug još uvijek relativno nizak, što omogućava potražnju stranih investicija i kreditnih paketa podrške za razvoj projekata obnovljivih izvora energije.

Održavanje Sarajevske energetske i klimatske sedmice programski i finansijski podržavaju zemlje partneri Češka i Norveška, Britanska i Švedska ambasada u BiH, Svjetsko energetsko vijeće, Projekat Vlade Sjedinjenih Američkih Država USAID EPA, UNDP, GIZ, UNECE, IRENA, EBRD, Svjetska banka, projekat EU4Energy, SEI, PIN, FIC, EPBiH, EPHZHB, Procredit banka, NLB banka, Cementare Lukavac i Kakanj, GGF, KFW, PRANA, GS-Tvornica Mašina Travnik, RCB Nanotechnologies, Thermoflux, Messer, Porsche Sarajevo, Mega Tel, Hitel Hills, GEIA, People in Need, te Ekonomski, Mašinski i Prirodno matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia