online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

SDP traži usklađivanje penzija s indeksom rasta cijena hrane

Poslanici Kluba Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH zatražit će da se na dnevni red današnje sjednice doma uvrsti prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

– Predlažemo da se penzije 15. aprila svake godine usklađuju na način da se usklađivanje vrši u visini zbira 50 posto procenata porasta indeksa potrošačkih cijena hrane. Naime, u 2021. godini Vlada nije uskladila rast penzija i mi pozivamo Vladu da retroaktivno uskladi penzije od 15. aprila do danas u Federaciji – rekao je poslanik Kluba SDP-a Elvir Karajbić.

Gledajući praksu u susjedstvu kaže da se ne može samo usklađivati penzije na osnovu indeksa cjelokupnih cijena.

– Poznato je da penzioneri isključivo najveći dio svoje penzije troše na lijekove, hranu i komunalne usluge. Razlika između prijedloga zakona SDP-a i zakona Vlade FBiH je u tome što mi tražimo usklađivanje rasta penzija sa indeksom rasta potrošnje hrane. Cijena hrane je znatno veća nego indeks cjelokupne potrošnje – istakao je Karajbić.

Također, Klub SDP-a tražit će da se na današnjoj sjednici poslanicima obrate predstavnici penzionera.

– Upućujem protest ispred Kluba jer su predstavnici penzionera uputili zahtjev i tražili obraćanje na sjednici, ali vladajuća većina to ne želi da odobri. Naš predsjednik Kluba tražit će obraćanje penzionera – kazao je Karajbić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia