SarajevoVijesti

Haris Zahiragić: “Ne znam zašto su tako glasali” (TVSA/Video)

Ovosedmično zasjedanje Skupštine Kantona Sarajevo (KS) obilježio je, između ostalog, nastup zastupnika SDA i bivšeg predsjedavajućeg Mirze Čelika. Iskazao je nezadovoljstvo zbog izjava nekih zastupnika pa i onih iz njegovog Kluba nazvavši to mahalskom politikom.

Naglasio je da je spreman da o tom njegovom potezu odlučuju organi stranke. Također, prilikom glasanja o novoj Vladi bio je suzdržan kao i njegov kolega Sabahudin Delalić. Ostali iz kluba SDA bili su protiv.

U javnosti se odmah postavilo pitanje da li je Čelik na izlaznim vratima SDA, poput njegovih prethodnika Aljoše Čampare i Admele Hodzić.

Zastupnici u Skupštini KS Mirza Čelik i Sabahudin Delalić bili su suzdržani prilikom glasanja za imenovanje nove Vlade KS. Bilo je to svojevrsno iznenađenje, jer je ostatak kluba SDA glasao protiv imenovanja Vlade KS koju vodi Edin Forto. Čelik je poručio da u SDA treba da se promijeni način na koji funkcioniše stranka, te da se važne stvari više ne trebaju „gurati ispod tepiha“.

“Ja ne želim da budem uspavan i da nikada neću biti nedovoljno borben za neke projekte koji su bitni za građane u Kantonu Sarajevo pa i šire. U nastavku mog djelovanja kako u klubu SDA, ako se ne bude njima svidjelo, imaju organi stranke i neka odluče o tome”, kazao je Mirza Čelik, zastupnik u Skupštini KS (SDA).

Zastupnik SDA u Skupštini KS Haris Zahiragić smatra da to što su Čelik i Delalić bili suzdržani,isto kao i da su glasali protiv nove Vlade KS. Mišljenja je da oni neće snositi posljedice zbog načina na koji su glasali.

Stranku demokratske akcije već odavno potresa unutarnji razdor, nesloga i previranja, podsjeća politički analitičar Esad Bajtal. To što su Mirza Čelik i Sabahudin Delalić bili suzdržani nije, kaže Bajtal, otvoreni otpor politici stranke, ali jeste očigledna promjena u SDA.

„Od Silajdžića pa do Čampare, teško je nabrojati sve one ljude iz vrha same stranke koji su je napuštali i koji su imali svoje kritičke prigovore na njen način rada i na njen način fokusiranja na život građana BiH. To je, naravno, očigledan gest neslaganja. Šta će iz tog gesta proizaći kao konačni rezultat, kao praktični rezultat, hoće li to biti napuštanje ili nešto drugo teško je reći, ali kao mogućnost ni to nije nemoguće“, rekao je prof. dr. Esad Bajtal, politički analitičar.

Kontaktirali smo zastupnike u Skupštini KS Mirzu Čelika i Sabahudina Delalića. Međutim, ni jedan nije odgovorio na naš poziv. Potez bivših stranačkih kolega nije želio komentarisati ni Aljoša Čampara, koji je nedavno i sam napustio SDA zbog neslaganja sa politikom vrha stranke.

Amer Martinović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.