SarajevoVijesti

SDA ispred Narodnog pozorišta na odgovornost pozvala Dinu Mustafića

Kantonalna organizacija Stranke demokratske akcije danas je organizirala konferenciju za medije, koja je simbolično počela u 11.55 sati, s porukom da je za Kanton Sarajevo i njegove građane, nastupilo “5 do 12”.

Konferencije je održana povodom, kako je navedeno, “nemilih scena koje su uznemirile građane Sarajeva, ali i BiH koje su prije dva dana zabilježene na platou ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu i za vrijeme održavanja tzv. Parade ponosa.

Mahir Dević, šef kluba zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, kazao je da svaka vlast, pa i ova kantonalna, mora da štiti ustavni poredak u KS.

– Mi smatramo da je ova vlast potpuno nesposobna da zaštiti ustavnopravni poredak građana u KS i da ona svojim djelovanjem, odnosno nedjelovanjem, vrši diskriminaciju građana u KS. Kakve su to sigurnosne procjene od MUP-a KS u kojim oni kažu da je potrebno da se angažira 1.100 policajaca, da se blokiraju 52 ulice u strogom centru grada, te da se potpuno paralizira život taj dan – kazao je Dević.

Iz Kantonalne organizacije SDA danas su obrazložili zašto su im neprihvatljiva dešavanja na dan održavanja Povorke ponosa u Sarajevu te zašto za to smatraju odgovornim Vladu Kantona Sarajevo. Šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS Mahir Dević smatra da je Povorkom ponosa 25. juna potpuno paraliziran život u glavnom gradu. Ponovio je da će SDA tražiti da kantonalna vlada obeštetiti one koji su oštećeni tokom održavanja povorke. Prema Devićevim riječima, SDA nije homofobna stranka i nikada to nije bila. Zastupnik SDA u Skupštini KS Haris Zahiragić se osvrnuo na muškarca koji je nag hodao, te pozvao direktora Narodnog pozorišta Dinu Mustafića na odgovornost. Zastupnica SDA u Skupštini KS Jasmina Biščević-Tokić je najavila  da će SDA tražiti i ostavke ministra kulture Samira Avdića, ministra saobraćaja Adnana Štete  i ministra unutrašnjih poslova Admira Katice.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.