online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Schmidt u UN-u preporučio povećan angažman međunarodne zajednice u BiH

 Visoki predstavnik Christian Schmidt podnio je svoj redovni polugodišnji izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o statusu u vezi sa provedbom mira u Bosni i Hercegovini.

U svom izvještaju, koji obuhvata period od aprila do oktobra ove godine, visoki predstavnik je naglasio da su na političkoj sceni dominirale teme u vezi sa općim izborima i predizbornom kampanjom, te da su se političke stranke i institucije fokusirale na pripremu i organiziranje izbora, ali su, nažalost, djelimično i dovodile u pitanje provođenje izbora i blokirale njihovo finansiranje.

Istakao je dva cilja za ovaj vremenski period: prvo, garantirati da građani Bosne i Hercegovine mogu ostvariti svoje osnovno ustavom zagarantirano pravo na glasanje i, drugo, osigurati provedbu volje birača nakon održavanja izbora.

Prema izvještaju, visoki predstavnik je donio niz odluka kako bi ostvario ove ciljeve. Visoki predstavnik je 7. juna donio paket odluka kojim se omogućava finansiranje općih izbora 2022., kao i budućih izbora. Bez ove intervencije ne bi bilo moguće pripremiti i provesti opće izbore održane 2. oktobra.

U izvještaju se također objašnjava da je bilo neophodno donijeti izmjene i dopune Izbornog zakona BiH kako bi Zakon bio bolje usklađen s međunarodnim standardima i najboljim primjerima iz prakse. Intervencija visokog predstavnika od 27. jula imala je za cilj poboljšati transparentnost izbora. Tom odlukom Centralnoj izbornoj komisiji BiH dati su mehanizmi putem kojih može sankcionirati kršenje pravila ponašanja tokom predizborne kampanje.

Kada je u pitanju ekonomija, u izvještaju se navodi da preliminarni pokazatelji za 2022. pokazuju određene pozitivne trendove, iako to ne znači neminovno i bolji ekonomski i društveni razvoj. Stopa registrirane nezaposlenosti je blizu 30 posto, dok udio nezaposlenih mladih osoba u ukupnom broju nezaposlenih prelazi 18 posto. Zbog visoke inflacije, prosječna plata i penzija znatno su ispod prosječne potrošačke korpe, što ukazuje na to da čak i oni sa stalnim primanjima teško sastavljaju kraj s krajem.

S obzirom na političku situaciju, visoki predstavnik je preporučio povećan angažman međunarodne zajednice kako bi bilo osigurano puno poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir i omogućene ključne reforme.

S tim u vezi, u izvještaju je navedeno da EUFOR-ALTHEA nastavlja igrati vitalnu ulogu u očuvanju mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i da je njeno prisustvo u Bosni i Hercegovini i dalje neophodno, saopćeno je iz OHR-a.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia