online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Savez logoraša u BiH povodom godišnjice formiranja logora Trnopolje: Istrajavanje na istini nema alternativu

Danas se navršava punih 29 godina od formiranja jednog od najpoznatijih, najzloglasnijih i najmasovnijih logora u prijedorskoj regiji, logora Trnopolje, čije je formiranje bilo uvod u strašne zločine koji su potom počinjeni nad građanima s tog područja nesrpske nacionalnosti, prvenstveno u logorima Keraterm i Omarska te na Korićanskim stijenama, ali i protjerivanje cjelokupnog nesrpskog stanovništva prijedorske regije.

Kako podsjećaju iz Saveza logoraša u BiH, logor Trnopolje je poznat po “slikama sa žice” preživjelog logoraša-svjedoka Fikreta Alića, ali i po činjenici da je kroz taj logor, prema Haškom tribunalu, prošlo oko 23.000 logoraša, Bošnjaka i Hrvata, po čemu je najmasovniji logor za civile od Drugog svjetskog rata.

O logoru Trnopolje svjetska javnost je saznala 5. augusta 1992. godine kada je ITN-televizija prikazala snimke logoraša iza bodljikave žice.

U jednom od izvještaja Ujedinjenih nacija navodi se “da u logoru Trnopolje nisu rijetka ubistva i mučenja. Uznemiravanja i maltretiranje su bila pravila, a ne izuzetak. Od teških zločina izvršenih nad zatočenicima, najčešća su silovanja. Ova zlodjela su se najčešće vršila noću. Noćni terori zbog eventualnog odvođenja na silovanje ili drugih vrsta zlostavljanja su nanijeli ozbiljne duševne patnje čak i na one zatvorenike koji su nakratko boravili u logoru. Mnogi zatočenici se nikada više nisu vratili nakon što su udaljeni iz logora. Ostali bivši logoraši tvrde da je bilo trenutaka kada im je naređeno da vrše zakopavanje nesrba, koji su ubijeni, u poljima i livadama oko logora”.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia