online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Sarajevsko jutro / Promovisan priručnik za ishranu pacijentica oboljelih od karcinoma dojke

Priručnik za ishranu pacijentica oboljelih od karcinoma dojke, autorica Emine Maleškić i Sanite Maleškić Kapo, specijalistica nutricionizma, promovisan je nedavno u Sarajevu u organizaciji Think Pink – zajedno smo jedno. Namijenjen je pacijenticama koji se liječe od karcionima dojke i svima onima kojima je dijagnosticirana bolest. Emina Maleškić i Nela Hasić, regionalna direktorica udruženja Think Pink, gošće su Sarajevskog jutra.

– Pohađajući specijalistički studij na Centru za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu, postala sam svjesna činjenice da u Bosni i Hercegovini, kao i šire, ne postoji takav priručnik i da nakon postavljanja dijagnoze ove bolesti, pacijenti ostaju prepušteni sami sebi, pa se informišu putem internetskih portala, televizije druim izvorima koji nisu provjereni. To me podstaklo da krenem u ovu priču – objasila je autorica.

Nela Hasić ističe da je udruženje Think Pink bez ikakvih nedoumica prihvatilo poziv i uložilo sredstva, koja, pak, nisu mala, za štampu i distribuciju priručnika.

– Osjećamo da je to naša obaveza. Opis našeg radnog mjesta je pomaganje, djelovanje i olakšavanje ženi koja prolazi kroz tako težak period, od dijagnostike do operacije, pa sve do tretmana. Zašto ne učinti sve što možemo i biti nekada i mađioničar; da stvorimo novac kako bismo mogli pomoći u izdavanju takvog priručnika – navela je direktorica Udruženja.

Navodeći da će svaka novooperisana žena u 2022. godini dobiti paketić sa vrlo korisnim proizvodima, pri čemu i priručnik, Nela objašnjava da će priručnik dodatno biti distribuiran ondje gdje postoje centri za dojku, a gdje ne postoje predlaže da se obrate Think Pink organizaciji, rekavši: “Svaki radni dan možete kontaktirati Think Pink na broj 066 000 335 i dobit će uputstvo o tome kada preuzeti priručnik”.

– Kada govorimo o ishrani i zdrave populacije i populacije za koju je priručnik namijenjen, naglasila bih princip kojeg se možemo svi pridržavati, a to je da ishrana treba biti uravnotežena , umjerena i vrlo raznovrsna. Ne trebamo se pridržati jedne grupe namirnica, nego konstantno mijenjati ih i kombinovati na pravi način, tako da zadovoljimo osnovne nutritivne potrebe, unoseći proteine, masti i ugljikohidrate u omejrima u kojima je to potrebno. Nikao se ne voditi restriktivnim dijetama ili ukidati neke obroke u toku dana. – poručila je autorica.

Kaže da vrlo lahko dođe do gubitka tjelesne mase, masnog i mišićkog tkiva, naročito kod pacijentica – mišići se urušavaju i samim tim otežavaju situaciju i lejkarima i terapijskom dijelu.

– U vrijeme pandemije COVID-19 bilo je pretjerivanja sa suplementima. Zdrava popualcija, ali i pacijenti, su “na svoju ruku” uzimali velike doze vitamina C, vitamina D i vitamina E, misleći da je to dobro, no bez konsultacije sa ljekarom i utvrđivanja nutritivnog statusa to nikako nije poželjno. Uzimanje vitamina C u dozama većim od jedan i pol gram za pacijente koje imaju bilo kakav bubrežni problem nikako nije poželjno.

Naglašava kako je svemu potreban individualan pristup, rekavši: “Nije preporučena ista terapije u vrijeme trajanja kemoterapije, neposredno pred kemoterapiju i po njenom završetku. Pacijentice često poste, jer kažu da lakše podnesu kemoterapiju, međutim, neki lagani obrok je, ipak, preporučen. To može biti jogurt, banana, zobene pahuljice, nešto vrlo blago, ali što će zasititi organizam.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia