online slots game malaysia
Vijesti

Sarajevsko jutro/ Projekt koji stvara nove poslovne prilike

O projektu koji bi trebao stvoriti nova radna mjesta, za Sarajevsko jutro govorila je Alma Selesković, projektna koordinatorica u Međunarodnoj organizaciji rada u Bosni i Hercegovini.

– Međunarodna organizacija rada je najstarija UN organizacija i prisutni smo u svim zemljama svijeta. Intenzivno radimo na zapošljavanju, odnosno pružanju prilika drugim da se zaposle. Otuda ideja o projektu koji promovira lokalna partnerstva za zapošljavanje, čije faze finansira EU sa 4 miliona eura, uz podršku naših vladinih institucija, jer su to sredstva iz fonda prisutne pomoći – objasnila je Selesković.

Ističe da je prošle godine u maju objavljen poziv za lokalne aktere na tržištu rada za predstavljanje projektnih ideja, odnosno traženih intervencija za zapošljavanje.

– Nastojimo okupiti ključne aktere na lokalnom nivou, krenuvši od općine, preko Službe za zapošljavanje, lokalnih poslodavaca, nevladinih organizacija i obrazovnih institucija. Kada ih sve okupimo na jednom mjestu onda ih zamolimo za analizu lokalnog tržišta rada i kažu nam šta je to što su deficitarna zanimanja, odnosno šta je to što poslodavci traže, a biroi ne uspijevaju izaći u susret, dok općina može pomoći sa određenim subvencijama ili lokacijama – navodi ona.

Kaže da danas slave realizaciju intervencija od prošle godine tako što će u Sarajevu uručiti se priznanja onima koji su predložili dobre ideje koje se tiču zapošljavanja na lokalnom nivou, a osvrnula se i na glavni problem, rekavši: “Mislim da je ključni problem nedostatak komunikacije koja se mora zasnivati na zajedničkom druženju. Uvijek su bilateralne, općina “priča s” biroom, biro eventualno sa poslodavcem, ali nikada zajedno ne sjedaju za stol i ne pokušavaju zajednički doći do rješenja.”

– Kao Međunarodna organizacija rada podržavamo mobilnost radne snage, to je ljudsko pravo. Ono što treba raditi je osmisliti uslove na lokalnom nivou koji će zadržati ljude – zaključila je.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia