online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Sarajevsko jutro/ Koliko nam je zapravo bitna usmena komunikacija

O aktivnostima u promoviranju usmenog izražavanja i kulture govora te komunikaciji teme su o kojima smo govorili u „Sarajevskom jutru“. Kako uticati na unapređenje komunikacije u društvu odgovorila je Mirela Muftić-Omerović, profesorica sa Pedagoškog fakulteta u Sarajevu.

Profesorica je osnivač projekta „Jezičko izražavanje i razvoj komunikacijskih kompetencija u nastavnom procesu“: U okviru ovog projekta pokrenuli smo različite aktivnosti. Najprije želimo promovirati usmeno izražavanje i staviti fokus na važnost usmene relizacije jezika. To je zapostavljeno u nastavnom procesu i to se odražava u različitim sferama našeg društva. Pokrenuli smo u okviru projekta snimanje audio zapisa koje objavljujemo na Youtube te su tako dostupni nastavnicima a i svima ostalima koji žele to pogledati. Naročito mogu poslužiti u  nastavnom programu. Osim izražajnog čitanja u  video zapisima postavljene su i slike pa su videi tako zanimljivi i predškolcima.

Profesorica navodi kako mi, kao društvo, u posljednje vrijeme sve više komuniciramo u pismenoj formi i koliko se tu ne vodi računa o poštivanju standarda jezičke norme. Usmeno komuniciranje se mora prvenstveno promovirati kroz nastavni proces, kroz vježbe. Kurikulum koji se sprema za septembar ove godine sadržavati će posebnu oblast koja se naziva usmeno izražavanje i slušanje. Prezentacijske vještine kod učenika se također trebaju razvijati, kaže profesorica Muftić-Omerović.

Online nastava je doprinijela zaostatku usmene komunikacije, povratna informacija je ono glavno što izostaje tokom predavanja i nastave navodi profesorica.

5 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia