online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Sarajevsko jutro/ Kokor:Velika je potražnja za kuharima i konobarima

Naš gost bio je direktor Srednje ugostiteljsko-turističke škole, Ensar Kokor. Govorili smo o smjerovima i mnoštvo mogućnosti koje nudi ova srednja škola. Ugostiteljsko-turistička škola raspolaže sa smjerovima turistički tehničar, ugostiteljski tehničar, poslastičar, kuhar i konobar.

 „Smjer ugostiteljski tehničar je smjer gdje oni rade u hotelima, od kuhinje do recepcije. U današnjem vremenu se traži širok spektar znanja i vještina te ovaj smjer konkretno, obuhvata sve. Kao što ste već naveli, imamo mnogo smjerova a svake godine se upisuje šest odjeljenja. Jako bitno  je naglasiti kolika je potreba za ovim kadrovima na tržištu rada. Sve ove učenike čeka radno mjesto nakon završetka školovanja. Nevjerovatno je koliko poziva dobijamo u posljednje vrijeme od ugostiteljskih objekata gdje traže naše učenike. Pritisak je ogroman jer turizam i ugositeljstvo su privredne grane koje najviše rastu. Naravno, sve je stagniralo tokom pandemije ali sada kada ugostiteljski objekti rade punom parom, potražnja je velika. Nažalost, dosta našeg kadra odlazi u susjedne zemlje pa se ovdje ugostiteljski objekti nađu u problemu“ kazao je Kokor.

S obzirom na potražnju, Kokor navodi da bi se upisna politika trebala povećati kako bi izlazio veći broj spremnih radnika.

Za svaki smjer omogućena je praktična nastava. Mi imamo naš hotel Nacional, koji još uvijek nije obnovljen kako treba, tu su radionice za četiri naša smjera. Imamo kabinete za kuharstvo i usluživanje te kabinet za poslastičarstvo. Djeca obavljaju praksu tu te u privrednim subjektima. Praksa je najzastupljenija kod nas. Stvari koje se gledaju pri upisu, recimo za turističke tehničare, jeste geografija za ostale hemija posebno vezana za kuharstvo. U planu i realizaciji jeste to da će narednih godina turstički tehničari morati obići našu lijepu domovinu kao sastavni dio nastave. Očekujemo i zakon o dualnom obrazovanju, gdje će učenici za praksu dobijati novčanu naknadu. To će biti velika stimulacija, već jeste, za djecu kako bi se i upisivali i još vrijednije radili“ navodi Kokor o smjerovima.

Za upis ove godine planirano je šest odjeljenja po 24 učenika, kuhari sa dva odjeljenja. Ove godine će biti online upis. Kokor navodi kako na prvi dan upisa veliki postotak mjesta bude popunjen. Za kraj, pozvao je sve zainteresovane da posjete Srednju ugostiteljsko-turističku školu i da se upoznaju sa svim njenim mogućnostima.

Dea Bubić

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia