online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Sarajevski vrtići i škole obilježili Međunarodni dan osoba s Down sindromom

U znak podrške drugarima ali i svoj djeci s ovim sindromom, mališani su nosili rasparene čarapice, simbol Međunarodnog dana osoba s Down sindromom, pripremali raznovrsne promotivne materijale kao i crteže o ovom značajnom datumu, s porukama  kako su sva djeca jednaka i zaslužuju imati jednake šanse. Nošenjem rasparenih čarapa, simbolično se izražava podrška osobama s Down sindromom, njihovoj integraciji u društvo, u predškolske i školske ustanove te na radna mjesta.

Vrtić „Lastavica” i Osnovnu školu „Grbavica I“, koju trenutno pohađa najveći broj djece u inkluzivnoj nastavi, danas je posjetila i ministrica odgoja i obrazovanja KS Naida Hota Muminović.

Tom prilikom, izjavila je kako inkluzija nema alternativu i da je to jedan od najvažnijih procesa kojem moramo stremiti kao društvo.

“Upravo na današnji dan želimo dodatno skrenuti pažnju o potrebi uključivanja djece u odgojno-obrazovne ustanove. Nažalost, roditelji se često susreću sa neprihvatanjem djece, pogotovo od predškolskih ustanova. Mi to moramo mijenjati. Već u ovoj školskoj godini radit ćemo na tome da se uvrsti kriterij sa dodatnim bodovanjem, prilikom prijema u vrtić, ukoliko dijete ima poteškoće u razvoju”, izjavila je ministrica Hota Muminović.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia