online slots game malaysia
Vijesti

Sarajevski srednjoškolci posjetili Memorijalni centar „Srebrenica – Potočari“

U periodu od 19. septembra do 07. oktobra 2022. godine Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je realiziralo projekt „Njegovanje kulture sjećanja – posjeta učenika drugih razreda srednjih škola Memorijalnom centru ‘Srebrenica – Potočari’“ u školskoj 2022/2023.

Tokom putovanja profesori historije bili su zaduženi da upoznaju učenike sa događajima tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, posebno o događajima vezanim za genocid u Srebrenici. Ministarstvo je angažiralo koordinatore koji su bili aktivni sudionici agresije i počinjenog genocida u podrinjskim enklavama s ciljem prenošenja vlastitih iskustava učenicima. Koordinatori su, prilikom svake posjete, učenicima pojašnjavali događaje iz perioda agresije na Srednje Podrinje, te ih upoznavali sa najznačajnijim informacijama vezanim za kulturno-historijske spomenike u mjestima kroz koje su prolazili na putu do krajnjeg odredišta.

Na šehidskom mezarju Memorijalnog centra „Srebrenica – Potočari“ održavani su historijski časovi od strane kustosa, te su organizovani obilasci šehidskog mezarja. Nakon toga, učenici su obišli i muzejske postavke: „Spomen-sobu“, „Srebrenički genocid – neuspjeh međunarodne zajednice“, „Projekt usmene historije“, „Životi iza polja smrti“ i „Koraci onih koji (ni)su prešli“.

U multimedijalnoj sali prikazivan im je dokumentarni film o genocidu u Srebrenici, čime su završavali planirani programski dio svoje posjete. Prije povratka u Sarajevo, organizovan im je i obilazak grada Srebrenice.

U spomenutom periodu, realizirano je 11 posjeta Memorijalnom centru „Srebrenica – Potočari“ i Muzeju genocida sa učešćem 3.900 učenika drugih razreda i 176 profesora iz 43 srednje škole, i to iz 36 javnih i sedam privatnih srednjih škola iz Kantona Sarajevo.

Realizacijom ovog projekta Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS je nastavilo njegovati kulturu sjećanja kod učenika na period agresije na Bosnu i Hercegovinu i počinjeni genocid u Srebrenici. Planirali su ovu aktivnost nastaviti provoditi i u narednim školskim godinama.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia