online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Sarajevski đaci gledali dokumentarac “Ljubav prema knjigama: Priča o Sarajevu”

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci danas je za oko 1.000 učenika devetih razreda osnovnih i prvih razreda srednjih škola iz Kantona Sarajevo organizirano više projekcija dokumentarnog filma “Ljubav prema knjigama: Priča o Sarajevu”.  

Prije prve projekcije filma prisutnima su se obratili ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović, direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Senada Salihović i direktor Biblioteke Osman Lavić, koji su potom s učenicima pogledali ovu emotivnu priču. 

“Draga djeco, želim s vama podijeliti važne priče i lekcije iz naše prošlosti, koje su ključne za našu budućnost. Učite iz primjera i pogledajmo kako je Sarajevo pokazivalo izvanredne primjere suživota. Kada su Jevreji bili protjerani iz Španije u 15. stoljeću, Sarajevo je otvorilo svoja vrata i toplo ih prihvatilo. Oni su postali naši sugrađani i donijeli su sa sobom Hagadu, koju i danas zajedno čuvamo u Zemaljskom muzeju. Čuvali smo je kroz razne nedaće poput poplava, granatiranja, ratova i političkih kriza, čuvali smo Hagadu, našu zajedničku baštinu. To je nešto na što možete biti ponosni, jer pokazuje da smo bili na pravoj strani historije.  Također, važno je istaknuti hrabrost Sarajeva tokom Drugog svjetskog rata. Naši preci odabrali su antifašističku borbu, čime su pokazali da su bili na pravoj strani historije”, poručila je ministrica Hota-Muminović.  

Kako je dodala, tradicija biranja prave strane historije nastavljena je i dalje.  Direktorica Salihović izrazila je ponos što se ova izvanrednu manifestaciju odvija u predivnom prostoru Gazi Husrev-begove biblioteke održava drugu godinu za redom.  

“Ovo je posebna prilika da zajedno stvaramo prostor za učenje i dijeljenje vrijednih lekcija koje će oblikovati buduće generacije”, poručila je direktorica Salihović. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia