online slots game malaysia
Kultura

Sarajevska filharmonija 9. jula u Potočarima izvest će Simfonijsku poemu “Fatima”

Sarajevska filharmonija u saradnji sa Fondom Memorijala Kantona Sarajevo 9. jula će multimedijalnim koncertom obilježiti 25. godišnjicu sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. 

Tim povodom će premijerno biti izvedena Simfonijska poema za Srebrenicu “Fatima” za sopran i orkestar, kompozitora Edina Dine Zonića, na stihove Edina Krehića. 

Poema “Fatima” posvećena je najmlađoj žrtvi Srebrenice, djevojčici koja se rodila u noći kad je i ubijena, a ime je dobila nakon što su je identifikovali 2012. godine

Autor stihova poeme, novinar i književnik Edin Krehić kaže da je simfonijska poema “Fatima” posvećena svim stradalima u Srebrenici, ali ne samo u tom gradu ili u Bosni i Hercegovini.

-Dok sam pisao roman ‘Znaš li Nunu Montiljo’, koji govori o holokaustu i stradanju Jevreja, a objavljen je prošle godine, vidio sam i ‘Fatimu’. Genocid u Srebrenici, kao i holokaust, više nije samo bosanska, to je univerzalna priča s porukom da se zlo ne ponovi. Pogotovo prema djeci -kaže autor.

Krehić koji se i u svom dosadašnjem književnom stvaranju posvećivao kulturi sjećanja kaže da sjećanje ima smisla ako će nas učinit boljim ljudima i plemenitijim društvom.

-Zato se i sjećamo Srebrenice kroz muzička djela, romane, predstave, filmove, slike, pripovijetke, fotografije… Uostalom, mnogi slični događaji iz prošlosti pali bi u zaborav da nisu opisani na ovaj način. Znajući da se ovakvi događaji odražavaju na umjetnost i svjesni odgovornosti, udružili smo se oko Sarajevske filharmonije i ideje maestre Samre Gulamović u obilježavanju najvećeg zločina nakon holokausta na tlu Evrope i zajedno smo uradili djelo kojim na 25. godišnjicu genocida želimo odaslati poruku da se samo civiliziranim putem može odgovoriti na barbarske pokušaje slavljenja zla – izjavio je Krehić povodom premijerne izvedbe poeme.

On podsjeća da je Srebrenica jedna od najstarijih naseobina na Balkanu gdje je Rimsko carstvo eksploatisalo bogatstva. Tu su dolazili trgovci iz cijelog svijeta; u srednjovjekovnoj Bosni bila je puna rudnika, dućana, zanatlija, gostiona, frulaša… Franjevci su ostavili duboki trag i tokom osmanskom carstva. Austro-Ugarska je izvozila Guber vodu u Ameriku…

-Srebrenica je bila mjesto dodira i suživota brojnih kultura. Danas je opomena čovječanstvu – poručuje Krehić.

Koncert će biti održan na otvorenoj sceni amfiteatra Memorijalnog centra Kovači, a režiju potpisuje Dino Mustafić. Uz orkestar Sarajevske filharmonije, koji predvodi dirigentica Samra Gulamović, kao solista nastupa sopranistica Adema Pljevljak-Krehić. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia