online slots game malaysia
Sarajevo

Sarajevo oživljava i promovira tradiciju korištenja javnih česmi

Sarajevo je poznato kao grad na hiljadu izvora, a javne česme su vjekovni simbol grada, istaknuto je danas na konferenciji u Sarajevu posvećenoj projektu oživljavanja tradicije korištenja česmi.

Konferenciju je organiziralo Udruženje “Savjet za zelenu gradnju/Green Council”, koje je početkom ove godine pokrenulo projekt uz finansijsku podršku Heinrich Böll Fondacije.

Naša prva ideja je da sagledamo njihovo stanje i u saradnji sa Gradom Sarajevo dobili smo spisak česmi kojima Grad upravlja, a radi se o 46 česmi. Kada smo izašli na teren da mapiramo česme, vidimo u kakvom su stanju i da li ih građani koriste, odabrali smo još devet česmi koje su bile u urbanom jezgru grada. Nakon mapiranja smo radili analize tih česmi, odnosno analize članaka po tome šta znače česme u gradu – izjavila je savjetnica u Uduženje Green Council Sanela Klarić.

Na terenu, kako je dodala, više od 30 posto česmi nije u funkciji, a neke su sasvim urušene i više ne postoje. Klarić je podsjetila da je UN Rezolucijom proglašeno pravo na čistu i pitku vodu ljudskim pravom.

Zamjenica gradonačelnice Sarajeva Anja Margetić je izrazila zahvalnost Uduženju Green Council za ovu, kako je rekla, fantastičnu ideju.

– Grad Sarajevo je nadležan za javne česme i u proteklom periodu je obnovljen jedan broj česmi, a ovo vidimo kao nastavak te obnove. Planiramo u partnerstvu sa Uduženjem Green Council da sistemski pristupimo tom projketu, napravimo spisak svih česmi u gradu i da idemo sa njihovom rekonstrukcijom kako bi voda sa njih bila dostupna našim građanima kao i turistima – dodala je Margetić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia