online slots game malaysia
Sarajevo

Dnevnik TVSA// U Sarajevu instalacija u znak sjećanja na ubijenu djecu Prijedora

U Malom parku kod zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu, povodom Dana bijelih traka, postavljena je instalacija u znak sjećanja na žrtve zločina počinjenih nad nesrpskim stanovništvom Prijedora.

Instalaciju je postavio AntiDayton pokret, a sastoji se od 102 kartonske siluete djece Prijedora sa igračkama ispred i slikovito dočarava ubijenu mladost.

“Danas kao i od 2013. godine obilježavamo Dan bijelih traka, gdje smo htjeli siluetama dječaka i djevojčica pokazati kako izgleda 102 ubijenih, a da je neko imao hrabrosti da pobije tu djecu. Želimo da oni koji imaju svijesti u Prijedoru odobre da se podigne spomenik ubijenoj djeci. Također pozivamo da otkriju grobnice kako bi sve žrtve bile pronađene i dostojanstveno sahranjene”, kazao je Nihad Aličković iz pokreta AntiDayton.

U Prijedoru je danas obilježen Dan bijelih traka, u znak sjećanja na 3.176 ubijenih i nestalih Prijedorčana tokom rata u Bosni i Hercegovini.

U organizaciji Građanske inicijative “Jer me se tiče” obilježavanje je počelo u Starom Gradu, na lokaciji na kojoj bi trebalo da bude podignut spomenik za 102 ubijene prijedorske djece.

Okupljeni, sa bijelim ružama u rukama, bijelim trakama iznad nadlaktice uputili su se prema Trgu majora Zorana Karlice gdje su bijele ruže položili u krug. Sa ovog trga upućen je apel za što skoriju izgradnju spomenika ubijenoj djeci.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia