online slots game malaysia
BiznisVijesti

Saradnja Vlade KS i Generalne direkcije šumarstva Turske

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić ugostio je danas delegaciju Generalne direkcije šumarstva Turske, koja će biti gost VII Šumarijade Federacije BiH koja će biti održana 27. i 28. augusta u Bosanskoj Krupi.

Delegaciju je predvodio Mehmet Koč, direktor Sektora za međunarodnu saradnju te direkcije. 

Ministar Delić zahvalio se gostima na podršci i dosadašnjoj saradnji Republike Turske s našom zemljom, te istakao da smo svi u Bosni i Hercegovini s pažnjom pratili njihovu borbu protiv požara u kojima je izgorilo više od 80.000 hektara šume na području Turske.

Kazao je i da su naši timovi za pomoć u gašenju požara bili spremni otputovati u Tursku, kao ispomoć, ali i da su na svu sreću požari sanirani, zbog čega će naše ekipe otputovati krajem oktobra u Tursku kako bi bile ispomoć u sanaciji štete od požara i pošumljavanju koje će se u Turskoj raditi od kraja oktobra do Nove godine.

Direktor Koč pozvao je ministra da i sam bude gost Generalne direkcije 11. novembra, kad se u Turskoj obilježava nacionalni dan pošumljavanja.

Obzirom da je predstavnik resornog kantonalnog ministarstva prošlog mjeseca boravio u Turskoj, gdje su vođeni preliminrani razgovori o potpisivanju Memoranduma o saradnji Vlade KS i Generalne direkcije šumarstva Turske, Delić je istakao da je u planu zvanična posjeta Turskoj s ciljem zvaničnog potpisivanja tog memoranduma.

Na sastanku je najavljen dolazak turske delegacije koja će biti uključena u izradu projektne dokumentacije za projekt „Park šume Hum“, i to 31. augusta.

Delić je istakao da je taj projekt od iznimne važnosti za Kanton Sarajevo, ne samo zbog uređenja šumskog ekosistema, nego i zbog kulturno – historijske važnosti brda Hum.

 – Projekt ‘Park šume Hum’ prilika je za razmjenu znanja i iskustava između naših stručnjaka i stručnjaka iz prijateljske Turske, kao i prilika da zajedno radimo na stvaranju novih vrijednosti i iskreno se nadam da ćemo ostvariti tu saradnju na zadovoljstvo svih nas – kazao je Delić gostima iz Turske.

Direktor Koč je rekao da se raduje saradnji na tom projektu.

 – Projekt treba da se pripremi i čim prije bude spreman, mi želimo krenuti u njegovu implementaciju – istakao je Koč, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia