online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Salkić: Danas možemo slobodno i ponosno reći da smo Bošnjaci

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić uputio je čestitku povodom Dana Bošnjaka u kojoj je istaknuo da je 28. septembra 1993. godine „u najtežim vremenima i iskušenjima za naš narod i našu domovinu, donesena historijska odluka“.

– Uprkos teškoj historiji našeg naroda, koja je obilježena zabranama upotrebe našeg nacionalnog imena, negiranjem našeg identiteta, raseljavanjima, protjerivanjima, teškim zločinima i genocidu, danas, širom svijeta, možemo slobodno i ponosno reći da smo Bošnjaci.

Bošnjaci su jedan od najstarijih naroda na Balkanu, naše ime je vezano za našu domovinu koja ima hiljadugodišnju historiju – navodi Salkić.

Dodaje da su do početka 20. vijeka u BiH svi njeni stanovnici bili  Bošnjaci, muhamedanci-muslimani, katolici, pravoslavci i svi su govorili bosanskim jezikom. 

Također navodi da su sile sa istoka i zapada doprinijele da se Bošnjaci pravoslavci i Bošnjaci katolici počnu izjašnjavati kao bosanski Srbi i bosanski Hrvati pod uticajem narastajuće nacionalističke propagande iz Beograda i Zagreba. Tako su nastali bosanski Srbi i bosanski Hrvati, a Bošnjaci su ostali dominantno muslimani.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia