online slots game malaysia
Sarajevo

Rekonstrukcija krova škole “Džemaludin Čaušević”, od ove školske godine bolji uslovi za rad i boravak djece

U Osnovnoj školi „Džemaludin Čaušević“, u Švrakinom Selu u toku su radovi na rekonstrukciji preostalog dotrajalog krova škole, gdje se zbog prokišnjavanja, nastava odvijala u neuslovnim prostorijama. Radi se o dijelu objekta u kojem se nalaze učionice za učenike prvog razreda, produženi boravak i biblioteka.

Zahvaljujući ovim radovima, koje zajednički realiziraju Općina Novi Grad Sarajevo i Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo učenici i nastavno osoblje od ove školske godine će dobiti bolje uslove za rad i boravak u školi. Osim toga, azbestni krov bit će zamijenjen limenim, te će cijeli školski objekat konačno imati novi krov.
Direktorica škole Beba Šarkinović ističe važnost ovog projekta za djecu i nastavno osoblje, kako sa obrazovnog tako i sigurnosnog, ali i zdravstvenog aspekta.

“Krov središnjeg dijela objekta koji je prokišnjavao sve do 2. sprata, obnovljen je 2014. godine, a radove je finansirala Općina, dok je 2016. godine saniran krov na fiskulturnoj sali škole sredstvima Ministarstva obrazovanja KS, sada se radi treći dio krova koji je bio od azbesta i prokišnjavao je, zbog čega su i dimnjaci bili oštećeni. Radovi se odvijaju i subotom kako bi sve bilo završeno do početka školske godine. Projekat je posebno važan radi sigurnosti djece i zdravstvenog aspekta obzirom da je krov bio od azbestnih ploča koje su štetne za ljudsko zdravlje. Realizacijom projekta steći će se uslovi za kvalitetniji početak školske godine”, istakla je direktorica Šarkinović.

Radovi obuhvataju zamjenu krovnog pokrivača, sanaciju krovne konstrukcije, postavljanje limenih opšava i novih oluka, kao i ostale građevinsko – zanatske radove koji su neophodni za izradu krova.
Za realizaciju ovog projekta izdvojeno je 47.586,56 KM, a sredstva su obezbijedili sufinansiranjem Općina Novi Grad Sarajevo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo. Općina Novi Grad Sarajevo je pored učešća u sufinansiranju provela proceduru javne nabavke za odabir izvođača radova, te obezbijedila koordinaciju i stručno – tehnički nadzor na realizaciji ovog projekta. Izvođač radova je firma ‘’Sela’’ d.o.o. Sarajevo.

Osnovna škola “Džemaludin Čaušević” izgrađena je davne 1954. godine, u toku rata od 1992-1995. godine bila je potpuno devastirana. Zahvaljujući donaciji Kraljevine Republike Danske, škola je obnovljena i nastavila je sa radom 04. oktobra 1996. godine. Danas je pohađa 350 učenika raspoređenih u 17 odjeljenja. Realizacijom ovog projekta učenici i nastavno osoblje dobili su bolje uslove za rad i boravak u školi.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia