online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Radončić: Koordinaciono tijelo uradilo strateški posao

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je Koordinaciono tijelo za zaštitu i spašavanje završilo stratešku etapu, odmah su popisali sve neophodne potrebe dva entiteta i Distrikta Brčko i organizirali informativno-donatorsku konferenciju 23. marta.  

Podsjetilo je da je bilo više od 20 ambasadora i još toliko međunarodnih institucija koje se bave humanitarnim radom i pomoći.

– Nakon toga, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je dobio pismo od evropskog komesara za proširenje, u kojem nas informišu da smo dobili 80 miliona i 500 hiljada KM kao prvu pomoć Evropske unije. Ja mislim da smo na toj konferenciji obezbijedili još dvadesetak, tako da je Koordinaciono tijelo uradilo strateški posao – naveo je Radončić.

Također, dodao je on, odredili su kontakt tačke između entitetskih i drugih kriznih štabova sa međunarodnim donatorima.

– Završili smo posao da sutra Vijeće ministara BiH, ako se usvoji, otvori podračun za inozemne i domaće donatore kojim će isključivo raspolagati Vijeće ministara BiH. Ono će donositi odluke, nikakav pojedinac. Mislim da je time, sa još nekoliko važnih stvari sa kojima smo otišli prema Vijeću ministara BiH, u strateškom smislu Kooridnaciono tijelo za zaštitu i spašavanje završilo svoju stratešku ulogu. Ono sada postaje, figurativno, jedno veliko skladište u koje će dolaziti humanirana roba, razne medicinske potrepštine, od kreveta, lijekova, respiratora, testova… – posjanio je ministar Radončić.

Smatra da je sada faza kada to tijelo treba prepustiti menadžerima “a da operativno to rade knjigovođe, računovođe i humanitarni operativci”.  

– Mislim da sada Koordinaciono tijelo ima sva iskustva i koordinate kako da se ta pomoć dijeli, i ja kao ministar sigurnosti i predsjednik jedne velike stranke, ne želim da imam kontakt sa humanitarnim radom, jer to mnogo bolje od mene znaju stručnjaci iz tog područja. Ne želim da imam direktan doticaj sa donacijama – istaknuo je Radončić.   

Pogledajte VIDEO

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia