online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Dočekana prva grupa bh. građana evakuisanih iz Gaze

Prvu grupu evakuisanih bh. građana i njihovih srodnika iz Gaze dočekali su na Međunarodnom aerodromu Sarajevo rodbina, prijatelji i drugi građani, kao i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Sevlid Hurtić i amabsador Države Katar u BiH, Meshaal Ali Mohammad Abdullah Al-Attiyah, te ambasador Palestine, Rezeq Namoora, kao i predsjednik Udruženja Palestinaca u BiH, Majed Maarouf. 

Dolazak su pratile i brojne novinarske ekipe.

Prema ranijoj objavi, troškove putovanja evakuisanih snosi Država Katar.

Katarski ambasador izjavio je da evakuacija iz Pojasa Gaze stranih državljana je dio humanitarnih napora njegove zemlje i njene bliske saradnje s bratskim i prijateljskim državama.

–  Država Katar od početka tragičnih događaja 7. oktobra vrši snažne diplomatske napore s ciljem deeskalacije, otvaranja humanitarnih koridora i sprečavanja prisilnog raseljavanja stanovništva Pojasa Gaze. Ministarstvo vanjskih poslova Države Katar u brojnim prilikama je upozoravalo da će ovakva razina eskalacije dovesti do velikog broja stradalih osoba i nezapamćenog razaranja – izjavio je ambasador Meshaal Ali Mohammad Abdullah Al-Attiyah.

Ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković, kazao je da su sigurnosne provjere izvršene na vrijeme, a večeras na aerodromu i tehničke provjere o osobama koje su doputovale i ‘situacija je potpuno čista’, kako je dodao.

Stiglo je 26 osoba, a u drugoj grupi će doći još 11 drugim avionom, dodao je također Konaković.

On je zahvalio bh. ambasadorima i Državi Katar te katarskim ambasadama u Kairu i BiH, IOM-u, koji su svi profesionalno obavili njihove poslove vezano za evakuaciju.

– Za sve Bosance i Hercegovine koji se jave u Ambasadi, ostvare kontakt i pređu u Kairo, mi imamo riješen sistem – ili će ići preko Vijeća ministara ili posebnom odlukom o kojoj ja kao ministar vanjskih poslova i amabasador Subašić imamo pravo izdavanja i humanitarnih viza, a bilo je važno napraviti ovaj prvi korak. Nećemo stati dok ijedan Bosanac i Hercegovac i njihov srodnik, koji žele izaći iz Pojasa Gaze, ne stignu u Bosnu i Hercegovinu – riječi su ministra Konakovića.

Obezbijeđena je institucionalna pomoć svima koji dolaze u BiH – od smještaja, psihološke, ekonomske i svake druge pomoći. Puno je velikih svjetskih sila koje to još nisu uspjele, kazao je on također.

Ministar Hurtić je izjavio po dolasku grupe da je završeno sve u vezi s procedurama i da će pristigli, svih 37, imati za početak smještaj u Salakovcu kod Mostara,  hranu, garderobu i ljekarsku pomoć.

Budući da u grupi ima dosta djece, pregledat će ih  stručnjaci i razgovarati sa svakim djetetom pojedinačno, najavio je.

– Važno je da su ovi građani stigli a ostalo će sve biti lakše, angažovaćemo se u punom kaoacitetu da riješimo sve probleme koje imaju – riječi su ministra Hurtića.

Dijelu bh. građana još nije dozvoljen izlazak iz Gaze, ali radi se na tome da se i oni izvuku, dodao je.

Prva grupa evakuisanih bh. građana iz Gaze i njihovih srodnika doputovala je u Sarajevo avionom iz Istanbula odakle večeras treba da stigne još jedna grupa.

Iz Gaze su svi evakuisani preko prijelaza Rafah, te iz Egipta, avionom, prebačeni su u Istanbul.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia