online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Prvi certificirani kontrolor letenja i najbolji polaznik tečaja vođa iz sastava zračnih snaga BiH

Brigada zračnih snaga i protuzračne odbrane Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u posljednjem je razdobolju postigla važne korake na polju vojnostručne osposobljenosti deficitarnih kadrova.

Pripadnik 2. helikopterskog  skvadrona Brigade ZS i PZO poručnik, Armin Adžem, nedavno je u Republici Italiji uspješno završio obuku Instrumentalne aerodromske kontrole, u trajanju pet mjeseci, i kurs Procedura prilazne kontrole, u trajanju dva i po mjeseca. Obuka se u potpunosti provodila skladno regulativi Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (ICAO) i EU standardima kontrole letenja, te bila usmjerena na usavršavanje operativnih tehnika kontrole zračnog prostora.

Time je Adžem postao prvi certificirani kontrolor letenja u sastavu OSBiH sa završenim kursevima koji podrazumijevaju da je nositelj zvanja osposobljen po standardima ICAO-a za pružanje kontrole zračne plovidbe na aerodromu koji posjeduje opremu za instrumentalni prilaz ili instrumentalne procedure odlaska, kao i kontrolu zračnog prostora bez upotrebe radara.

Također, pripadnik 2. helikopterskog skvadrona satnik Semir Tica uspješno je završio Europsku školu za časnike zrakoplovnih eskadrila (Inter-European Aviation Squadron Officer School), koju je u trajanju od jednog mjeseca pohađao u Saveznoj Republici Njemačkoj. Osnovna tema ovog tečaja je timski rad, vođenje i odnosi između vođe i pratitelja.  

Polaznici obuke su bili časnici i dočasnici, pripadnici različitih rodova i postojbi zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja iz Europe i Afrike. Kurs su završila 43 polaznika iz 19 zemalja, a satnik, Semir Tica, dobio je priznanje za najboljeg polaznika obuke.

Time je Brigada ZS i PZO OS BiH dobila još jednog budućeg zapovjednika školovanog po visokim NATO standardima, a OS BiH još jednom dokazale da imaju personal koji se može ravnopravno mjeriti s najrazvijenijim vojskama svijeta, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia