online slots game malaysia
BiznisVijesti

Prva obnova nakon 42 godine: Ugovor za sanaciju tramvajske pruge

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem potpisao je danas Ugovor za sanaciju tramvajske pruge na dionici “S” krivina – tramvajsko stajalište “Marijin Dvor” sa predstavnikom izvođača radova Konzorcija “OK BAU” d.o.o. Gradačac i “Željo” d.o.o. Konjic Jasminom Beširevićem. 

Ugovor je potpisan nakon provedenog otvorenog postupka javne nabavke radova, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Riječ je o prvoj obnovi ovog dijela pruge nakon 42 godine, za što je Kanton Sarajevo putem Ministarstva saobraćaja izdvojio 583.951,44 KM.

– Sanacija tramvajske pruge od “S” krivine kod hotela Holiday Inn do stajališta Marijin Dvor, ukupne dužine 368,88 metara podrazumijeva iskop kolosječne ispune u dubinu do gornje površine postojeće betonske ploče i u prosječnoj širini 2,40m. U fazi gornjeg stroja podrazumijeva se zamjena postojećih šina, poprečnih razupora i sistema pričvršćenja. Postojeće šine se mijenjanju novim – naveo je ministar Kalem.

Naglasio je da su nastojanja Vlade KS kroz ovaj projekt, kao i projekt obnove pruge od Marijin Dvora do Ilidže, unaprijediti javni gradski prijevoz u Kantonu.

Rok za izvođenje radova je 40 dana, a počet će odmah nakon što se imenuje nadzorni organ nad izvođenjem radova, te obave druge administrativne pripreme.

Po riječima ministra Kalema, tramvajska pruga na dijelu od “S” krivine do stajališta Marijin Dvor obnovljena je posljednji put 1978. godine. Dug eksploatacioni period bez ulaganja u kapitalnu obnovu pruge, kao i kruti sistem oslanjanja, rezultirali su trajnim deformacijama kolosječnih komponenata i permanentnim razaranjem kolosječne asfalt-betonske ispune.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia