online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Protesti neformalne grupe građana: “Pravda svima, a ne samo njima”

Ispred zgrade Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine danas su, na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, održani protesti neformalne grupe građana kojima su željeli izraziti nezadovoljstvo radom pravosudnih institucija, prvenstveno u procesuiranju “visoke korupcije”, javlja BIRN.

Suad Đozić, aktivista i organizator protesta ispred neformalne grupe građana “Restart BiH”, rekao je da su u zahtjevima upućenim Državnom tužilaštvu i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) zatražili stavljanje u fokus prijava korupcije protiv visoko pozicioniranih političara, tražeći da istrage vode timovi tužilaca, kao i da se izmijeni Zakon o VSTV-u kako bi Ured disciplinskog tužioca bio potpuno nezavisan.

Ova neformalna grupa građana također traži smjenu glavne disciplinske tužiteljice UDT-a, hitno uvođenje posebnog tima stranih eksperata kao konsultanata pri UDT-u, te da se Ured izmjesti izvan zgrade Suda i Tužilaštva BiH. U zahtjevima koje su predali traže i da se disciplinski postupci koji se vode protiv sudija i tužilaca odvijaju javno u prisustvu podnosilaca prijave, te da se izmijeni postupak imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija koji rade na krivičnim djelima korupcije i organizovanog kriminala.

Emir Mešić, uzbunjivač iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (INO BiH) koji je tužio ovu instituciju zbog diskriminacije nastale njegovim premještajem na niže radno mjesto, kazao je tokom svog obraćanja da činjenica da određene osobe nikada ne odgovaraju na Sudu BiH može biti indikacija uticaja politike na kompletan pravosudni, odnosno tužilački sistem.

“Dakle, kako je moguće da se ne može procesuirati, recimo, menadžment Uprave za indirektno oporezivanje, evo eklatantan primjer. Zašto se to ne radi? Zašto su, recimo, mnoge čak i optužnice ranije koje su bile pale (…) zašto se ne može pokrenuti istraga protiv trenutnog direktora INO-a”, rekao je Mešić.

Protiv njega su podignute tri odvojene disciplinske tužbe, o čemu je Balkanska istraživačka mreža BiH ranije pisala.

Mustafa Čehić, jedan od okupljenih građana, kazao je da je kompletna sudska vlast “ravna nuli”, da je pod uticajem političkih stranaka te da se sudska vlast svela samo na kažnjavanje “sirotinje za neplaćanje komunalnih usluga”.

“Ja kao građanin Sarajeva, 70 mi je godina, neće me kiša rastopiti, ali zaista bih zaželio da dođemo svi. Ovo je jedno veliko zlo. Sudska vlast je zlo ove zemlje jer ako ne može procesuirati nikoga za korupciju, a vodeći smo po korupciji u svijetu, onda nam je sve jasno”, rekao je Čehić.

Sanjin Sinanović, bivši uposlenik Centralne banke, kazao je da su protiv njega pokrenuti brojni disciplinski postupci nakon što je prijavio korupciju, te da je dobio otkaz u ovoj instituciji u kojoj je, kako je naveo, radio gotovo 15 godina.

“Danas sam ovdje da javno ukažem da je korupcija sistematski problem države Bosne i Hercegovine. Nažalost, mi ne činimo ništa da joj se suprotstavimo. Evo, nada je ta da danas u dva sata, kada nas primi, naša delegacija koja odlazi u Tužilaštvo, da ćemo o našim krivičnim prijavama porazgovarati. Dakle, radi se o krivičnim prijavama visoke korupcije”, rekao je Sinanović.

Kako je kazao Đozić, on će, zajedno sa Mešićem, Sinanovićem i njihovom pravnicom Ismetom Smajlović, u zgradi Tužilaštva BiH o navedenim zahtjevima razgovarati s Dianom Kajmaković, tužiteljicom Državnog tužilaštva.

5 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia