online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Prošle su 32 godine od pogibije Safeta Hadžića i njegovih saboraca

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen-obilježju brigadnom genaralu Armije RBiH, rahmetli Safetu Hadžiću ispred zgrade Općine Novi Grad Sarajevo danas je počelo obilježavanje 32. godišnjice pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” i njegovih saboraca.
Na današnji dan, prije 32 godine, Safet Hadžić je zajedno sa saborcima Nerminom Zeljkovićem, Seadom Velićem, Fahrudinom Čavčićem, Almirom Islamovićem i Senadom Čirićem izgubio život na kapiji preduzeća “Pretis”, prilikom pokušaja da iz kruga tog preduzeća izvuče naoružanje i municiju neophodnu za odbranu Sarajeva.
Na istom mjestu, delegacije su također položile cvijeće. Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović danas je odao počast legendarnom pokretaču otpora agresiji na našu zemlju, čije će ime ostati zapisano u historiji odbrambeno-oslobodilačke borbe.
“Teško je kazati nešto što već nije ispričano o jednom od devet velikih heroja odbrane Bosne i Hercegovine, ali je naša dužnost i obaveza da se okupljamo na ovakvim mjestima, i slavimo ove ljude kako ne bi postojalo dijete koje ne zna za ime Safeta Hadžića. Njegova djela su tragovi koji na njega upućuju, i koji nas vode putem kojim idu oni koji dostojanstveno nose povjereni emanet države i nacije. Njihova hrabrost tada bila je garant opstojnosti i trajnosti Bosne i Hercegovine, te slobode koju su platili najskupljom valutom, svojom krvlju i svojim životom. Danas, kada smo suočeni sa nasrtajima na ustavnost države, poručujemo da žrtva naših heroja nije bila uzaludna, i da temelje Bosne i Hercegovine ima ko da brani dok je bosanskog inata”, poručio je ministar Osmanović.
U okviru obilježavanja 32. godišnjice pogibije Safeta Hadžića u galeriji Općine Novi Grad bit će upriličena izložba Safet Hadžić – heroj oslobodilačkog rata, autora Azema Heljića, dok će svečana akademija biti održana istog dana, u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad.
Safet Hadžić je bio među prvim organizatorima otpora koji su se usprotivili podjeli države i organizirali Patriotsku ligu Bosne i Hercegovine. Poginuo je 18. aprila 1992. godine u akciji izuzimanja naoružanja u fabrici namjenske industrije “Pretis” u Vogošći.
U to vrijeme obavljao je dužnost predsjednika Kriznog štaba Patriotske lige za regiju Sarajevo. Posthumno mu je dodijeljen čin brigadnog generala i odlikovan je najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan” 1992., a “Ordenom heroja oslobodilačkog rata” 1994. godine.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia