SarajevoVijesti

PROMOVISANA NOVA TRI IZDANJA INSTITUTA ZA JEZIK UNIVERZITETA U SARAJEVU

U sklopu manifestacije Dani instituta za jezik 2021.god. čiji je cilj promocija jezičke tolerancije i demokratije, promovisana su 3 nova izdanja Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu. Promovisana djela od velikog su značaja za očuvanje maternjeg jezika, kao i za nastavu Bosanskog jezika i književnosti kako u osnovnim tako i u srednjim školama.
Bosanski akcenatski priručnik, autoraa Jasmina Hodžića, Aide Kršo i Harisa Ćatovića, prikazuje realnu sliku onoga što je u našem govoru i što je od velikog značaja za jezik. Dugogodišnji problem bosanskog jezika jeste standardiziranje akcenata, za koji bi ovaj priručnik trebao biti od velike pomoći za daljnja istraživanja.
Drugo promovirano djelo napisao je Vedad Mulavdić, a riječ je o Jezičkim odlikama u djelu Edhema Mulabdića.
Među izdanjima našao se i Naučni časopis „Knjizevni jezik“, a radi se o referentnoj publikaciji u međunarodnim bazama podataka.
Dani instituta za jezik 2021. godine počeli su 21. februara na Međunarodni dan maternjeg jezika, a završavaju se 21. marta, na Međunarodni dan poezije. Time će Institut za jezik zaokružiti aktivnosti koje su se odvijale tokom mjesec dana.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.